Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este românul acuzat că i-a ajutat pe hackerii ruși să atace site-uri din România: KillNet amenință cu noi atacuri dacă tânărul nu e lăsat în pace

news.sky.com
hacker

Românul bănuit că i-a ajutat pe hackerii ruși de la Killnet și a fost implicat în atacurile cibernetice din ultimele zile din România a fost identificat. Suspectul este un bărbat în vârstă de 23 de ani care era stabilit cu familia în Marea Britanie.

Ioan Feher s-a născut în 20 ianuarie 1999, în județul Satu-Mare. Bărbatul este stabilit cu familia în Marea Britanie. El rămăsese fără loc de muncă, potrivit unor surse Digi24.

Pe grupul de Telegram, hackerii KillNet neagă că Feher i-ar fi ajutat și amenință cu noi atacuri dacă tânărul nu este lăsat în pace.

„Fac un apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de-a face cu killnet! A fost membru al grupului Telegram. Cum poți să le spui oamenilor tăi că un tip ne-a ajutat cu atacurile? E o prostie. Aveați nevoie doar de orice persoană care să ia vina pentru prăbușirea României. Lasă persoana în pace. Dacă susține Rusia, asta nu înseamnă că este un criminal. Dacă nu este eliberat în 48 de ore. vă voi distruge România, Marea Britanie și Moldova. Vă voi distruge întreaga structură informațională și chiar și Ministerul Sănătății. Toate ventilatoarele vor fi atacate. Abia atunci veți începe să vă dați seama că ați făcut o greșeală. Eliberați-l pe Ioan Feher”, este mesajul transmis de KillNet.

Ioan Feher locuia izolat de ceilalți membri ai familiei, într-o încăpere separată. El va fi evaluat medical, urmând să fie supus unor investigații de specialitate pentru a se stabili dacă avea sau nu discernământ în momentul comiterii faptelor. Cercetările în cazul lui sunt în curs.

Începând cu data de 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.

Atacurile ar fi fost revendicate de gruparea rusă KillNet, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina, precizează Poliția Română.

"Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT.

În urma anchetei, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.

În 2 mai, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România.

De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency", a comunicat Poliția Română.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.