Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este teroristul care a provocat atentatul de la Ierusalim: Un nou bilanț NEGRU al victimelor

mascati

Un camion a intrat duminică într-un grup de soldaţi israelieni în zona Armon Hanatziv în Ierusalimul vechi, una dintre locaţiile intens circulate, informează Reuters, citând surse din poliţie şi serviciile de urgenţă. Cel puţin patru persoane au murit şi cel puţin 15 au fost rănite, a anunţat poliţia israeliană. Poliţia a anunţat că nu este vorba despre un accident şi că toate victimele, trei femei şi un bărbat, aveau în jur de 20 de ani.

Citeşte şi: Cum arată soţia lui Sorin Grindeanu / FOTO

Şoferul camionului a fost identificat, era palestinian şi locuia în Ierusalimul de Est. A fost împuşcat pe loc. Este cel mai sângeros atac care are loc la Ierusalim din ultimele luni şi a avut drept ţintă un grup de recruţi ai armatei israeliene aflaţi în excursie pe promenada Armon Hanatziv, o locaţie pavată cu vederea panoramică a oraşului vechi. Roni Alsheich, şeful poliţiei naţionale israeliene, a spus că nu exclude ca atacatorul să se fi inspirat din recentul atac de la Berlin care a ucis 12 oameni în decembrie 2016. "Este, fără îndoială, posibil să fi fost influenţa de ce a văzut la televizor, dar e dificil să înţelegi ce îi trece prin minte unui individ pentru a determina ce l-a motivat, dar aceste lucruri au un efect, fără îndoială" a spus Alsheich jurnaliştilor.

Un şofer de autobuz, martor al atacului, a declarat pentru postul de radio israelian că atacatorul a avut drept ţintă un grup de soldaţi. Aceştia au răspuns cu focuri de armă şi atacatorul a dat cu spatele şi a trecut cu camionul peste ei. "Au tras în el până l-au neutralizat", a declarat martorul. Un val de atacuri stradale comise de tineri palestinieni, folosind adesea cuţite, dar şi vehicule, a pierdut din intensitate din octombrie 2015, însă incidentele nu au dispărut cu totul. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată camionul îndreptându-se în viteză către soldaţi şi, apoi, dând cu spatele pentru a trece din nou peste ei. "Într-o fracţiune de secundă m-am uitat la stânga şi am văzut ceea ce nu pot descrie decât ca un camion cu viteză mare care m-a aruncat pe caldarâm", a povestit un agent de securitate pentru Channel 10.

Citește și: Ordin de ultimă oră al Ministrului de Interne: Cursurile şcolare, SUSPENDATE în 20 de judeţe

"A fost un miracol că am reuşit să îmi păstrez pistolul. Am tras într-un cauciuc dar am realizat că nu avea sens pentru că erau multe roţi, aşa că am alergat în faţa cabinei şi am tras până când mi s-a golit arma. Când am terminat, ceilalţi recruţi au început să tragă şi ei", a mai spus agentul. Imaginile arată mai mulţi soldaţi fugind de la locul incidentului, lăsând loc de dezbateri aprise în presa israeliană cu privire la motivele pentru care nu au încercat şi ei să împiedice atacul. Armata israeliană organizează adesea excursii educaţionale pentru recruţi, iar Armon Hanatziv este una dintre destinaţiile preferate. Ca rezident palestinian al Ierusalimului de Est, pe care Israelul îl consideră parte din capitala sa, atacatorul avea carte de identitate israeliană şi se putea mişca liber oriunde în oraş, conform Agerpres.

Cel puţin 37 de israelieni şi doi turişti americani au fost ucişi în ultimele 15 luni în atacuri comise de palestinieni. Pe de altă parte, cel puţin 231 de palestinieni au fost ucişi în violenţe în Israel, Cisiordania şi Fâşia Gaza în aceeaşi perioadă. Autorităţile israeliene spun că 157 dintre ei erau indivizi care au atacat forţele de securitate cu arme rudimentare, inclusiv cuţite de bucătărie. Alţii au fost ucişi în timpul unor proteste. Israelul spune că responsabilă pentru seria de atacuri este Autoritatea Palestiniană, care îi încurajează pe tinerii palestinieni să comită atacuri împotriva soldaţilor israelieni. La rândul său, Autoritatea Palestiniană neagă acuzaţiile şi explică faptul că atacatorii au acţionat din cauza frustrării generate de ocupaţia israeliană. Gruparea islamistă Hamas a caracterizat atacul de duminică ca "o operaţiune eroică a rezistenţei faţă de ocupaţia israeliană".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.