Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă: era apropiat de extrema dreaptă

AJC.com
foc de arma, pistol

O primă persoană a fost deja dusă în arestul poliției din Noua Zeelandă, în urma atacului sângeros unde și-au pierdut viața 40 de oameni. Potrivit primelor informații era apropiat de extrema dreaptă. Una din cele patru persoane reţinute în Noua Zeelandă după atacurile armate de la două moschei din oraşul Christchurch este australian, a anunţat vineri premierul australian Scott Morrison, relatează Reuters, AFP şi DPA, informează Agerpres.

Citește și: Elicopterul SMURD, solicitat la Brașov - Un copil și mama acestuia au fost GRAV răniți într-un accident

"Pot confirma că am fost informat că o persoană dusă în arest este un cetăţean născut australian", a declarat el presei la Sydney. "Ca membri ai aceleiaşi familii cu verii noştri din Noua Zeelandă astăzi, suntem în doliu, suntem şocaţi, suntem scandalizaţi. Condamnăm cu fermitate atacul care a fost comis astăzi de un terorist violent de extremă-dreapta", a adăugat el.

Atacurile s-au produs asupra a două moschei pline de lume din oraşul Christchurch în timpul rugăciunii de vineri, conform poliţiei, care a anunţat că a arestat patru persoane - trei bărbaţi şi o femeie - şi că a dezamorsat mai multe dispozitive explozive improvizate.

Un atac a avut loc la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului, iar celălalt atac s-a produs la o moschee din suburbia Linwood.

Citește și: METEO: Vineri, ultima zi de iarnă. În weekend vremea se schimbă radical

Poliţia a refuzat să comenteze în legătură cu motivaţiile suspecţilor, însă un manifest care ar fi fost postat online de unul dintre atacatori ar sugera că ar fi vorba de un naţionalist alb.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a spus că este "una din cele mai întunecate" zile pentru ţara sa, recunoscută ca fiind un loc sigur.

"Este o violenţă fără precedent în Noua Zeelandă. Nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în Noua Zeelandă", a spus Ardern. "Gândurile mele sunt la Christchurch", a adăugat ea.

"Este clar că ce s-a întâmplat este un act de violenţă extraordinar şi fără precedent", a mai afirmat ea. Victimele, probabil migranţi sau refugiaţi, "au ales să facă din Noua Zeelandă ţara lor şi este ţara lor. Ei sunt dintre noi. Persoanele care au comis aceste violenţe împotriva noastră nu sunt dintre noi", a mai declarat ea.

Autorităţile neo-zeelandeze au recomandat moscheilor din toată ţara să rămână închise vineri, iar cetăţenilor să se abţină de la vizitarea acestor spaţii până la o notificare ulterioară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.