Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine l-a convins pe Putin să invadeze Ucraina

Rusia Business Tuday
Putin sedinta

Nu este un secret pentru nimeni că anturajul lui Vladimir Putin determină în mare măsură strategia Rusiei în războiul împotriva Ucrainei din ultimele luni.

După o serie de eșecuri, dictatorul de la Kremlin, sub presiunea așa-zișilor șoimi, este nevoit să le facă concesii pentru a nu-și pierde propria influență. Dar, invazia la scară largă a fost inițiată de la bun început de Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, și Aleksander Bortnikov, directorul FSB. Ei au fost cei care l-au convins pe președintele rus să rezolve „problema ucraineană”, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Potrivit jurnaliștilor cu surse în interiorul guvernului rus, Bortnikov și Patrușev au luat decizia finală asupra atacului la sfârșitul verii anului 2021. La acel moment, ei nu aveau un plan clar de acțiune, dar mai târziu au reușit să-l convingă pe Putin de oportunitatea agresiunii. Graba forțelor de securitate ruse se explică prin „lipsa de timp” din cauza vârstei respectabile a liderului de la Kremlin, care a împlinit 70 de ani în octombrie.

Patrușev și Bortnikov credeau că nu va exista un moment mai bun pentru a rezolva problema „agresiunii vestice”, așa că au început să-l încurajeze nu numai pe Putin, ci și pe Șoigu să intre în război împotriva Ucrainei. Ministrul Apărării s-a îndoit de oportunitatea acestei idei până la final, dar a devenit un „executor tăcut al ordinelor”.

The Times notează că majoritatea oficialilor și oligarhilor din anturajul lui Putin nu au fost conștienți de intenția unei invazii la scară largă până în ultimul moment. În special, un „prieten de familie” nenumit al președintelui rus, cu care au vorbit jurnaliștii, susține că majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei au aflat despre invazie în timpul unei întâlniri din 21 februarie.

Este interesant că ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse Serghei Lavrov a fost unul dintre cei care nu au știut de planul de a ataca Kievul până în ultimul moment. Sursa susține că nu a fost pe deplin de acord cu forțele de securitate ale lui Putin în această problemă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.