Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt cei 9 secretari de stat din Republica Moldova

Facebook
Natalia Gavrilita

În ședința de luni, 9 august curent, noul Cabinet de miniștri condus de Natalia Gavrilița a aprobat numirea în funcție a nouă secretari de stat.

Este vorba despre: Veaceslav Dobândă, Veronica Mihailov-Moraru, Sergiu Diaconu, Valeriu Mija, Sergiu Plop, Sergiu Gherciu, Rodica Iordanov, Zinaida Bezverhnîi și Svetlana Nicolaescu, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Veaceslav Dobândă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). A absolvit Facultatea de Științe Politice și Relații Internaționale, USM. A făcut cursuri pentru diplomați la Universitatea din Oxford și cursuri de limbă și cultură elenă la Universitatea din Atena.

A fost directorul Departamentului Integrare Europeană de la MAEIE între 2006 – 2008, după care a exercitat mandatul de ambasador al Republicii Moldova în Republica Estonia până în 2010. A revenit la MAEIE în calitate de director la Protocol Diplomatic de Stat.

Totodată, între 2015 și 2020, a fost ambasador al Republicii Moldova în Regatul Suediei; ambasador al Republicii Moldova în Republica Finlanda; ambasador al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei; ambasador al Republicii Moldova în Republica Islanda. Până nu demult exercita funcția de director al Direcției Cooperare Bilaterală din cadrul MAEIE.

Veronica Mihailov-Moraru, secretar de stat la Ministerului Justiției. Este licenţiată în drept, specialitatea: Drept Penal, USM. Are master în Drept Internaţional, USM. A mai absolvit Cursul de litigare strategică în domeniul Drepturilor Omului, la CEU, Budapesta, și Institutul European de Studii Politice din Republica Moldova în calitate de audient.

În 2019 a mai deținut funcția de secretar de stat în același Minister. Până atunci, a fost avocat la CA „Mihailov-Moraru Veronica”, în colaborare cu Casa de Avocatură „Digore”, consultanță și reprezentare pe cauze penale și civile.

A fost președintă a Consiliului Amnesty International Moldova între 2018 și 2019, mai devreme – membră a Consiliului Asociației Femeilor Avocate din Republica Moldova, dar și avocat în cadrul proiectului „Advocacy pentru Drepturile Omului în contextul crizei legate de alegerile parlamentare din aprilie 2009 din Republica Moldova”, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova ONG.

Sergiu Diaconu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Pe site-ul Ministerului încă nu a fost actualizată pagina conducerii și nu au fost publicate informațiile necesare despre activitatea lui Sergiu Diaconu. La ședință, ministra Ana Revenco a spus că are o formare diversă în domeniul administrației publice, ordine și securitate publică în instituții prestigioase din Europa. Despre el se mai știe că a fost consilier în cadrul altor Guverne, dar și cândva a exercitat funcția de șef al Poliției Rutiere.

Valeriu Mija, secretar de stat la Ministerul Apărării. A absolvit Facultatea de Relații Internaționale, USM, are făcută școala JFK de la Universitatea Harvard pe securitate internațională, dar și deține Master of Arts în Securitate Internațională și Relații Civile obținută la Școala postuniversitară navală din SUA Monterey.

Era expert în politici la Pro-Marshall Center din 2013 până-n prezent. Paralel, a activat în calitate de cercetător postdoctoral la USM, iar din 2018 era lector universitar la ULIM. Cea mai recentă informație despre el este că a fost expert pe securitate al Misiunii de Observare a Alegerilor.

Sergiu Plop, secretar de stat la Ministerul Apărării. Nici pe site-ul Ministerului Apărării nu a fost actualizată pagina conducerii pentru mai multe informații despre noii secretari de stat. Despre Sergiu Plop se cunoaște doar că deține gradul de colonel și a fost comandant rector la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”.

Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerul Mediului. Deține experiență în domeniul administrației publice centrale. A activat anterior în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Cancelariei de Stat și la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. A fost responsabil de politicile în domeniul dezvoltării regionale și rurale.

Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului. Deține titlul de Doctor în Drept al Mediului, Conferenţiar Universitar, este expert național în domeniul dreptului mediului, drepturilor omului, societății civile și bunei guvernări. Recunoscută în calitate de expert internațional în domeniile menționate, cu o experiență de peste 20 de ani în transpunerea legislației UE și elaborării cadrului normativ de mediu.

Membru al mai multor comisii și grupuri de lucru naționale și internaționale pe domeniul mediului și cu participări în negocieri și examinări de cazuri la nivel internațional. A participat la implementarea proiectelor la nivel național și internațional cu privire la Convenția de la Aarhus, Espoo și altele, protecția mediului și consolidarea societății civile. Cofondator al asociației obștești EcoContact, succesoarea activităților Milieukontakt în Moldova.

Zinaida Bezverhnîi, secretar de stat la Ministerul Sănătății. Este de specialitate farmacist, doctor în știință farmaceutică, master în sănătate publică, este absolventa USMF în cadrul căreia a activat pe parcursul anilor 2009-2015 în calitate de asistent universitar, după care conferențiar universitar după susținerea tezei la catedra de farmacie socială a Universității. A activat ca și consultant științific la directorul european pentru calitatea medicamentelor de la Consiliul Europei. Din 2015, este coordonator de programe la Organizația Mondială a Sănătății, Biroul din RM, cu excepția perioadei când era Guvernul Sandu, a deținut funcția de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății. Are master în sănătate, absolventă a USMF. În prezent, se află în program de doctorat pentru susținerea tezei de doctor în medicină. A absolvit programul de 2 ani de master în sănătate publică a Universității de Stat din Kansas, SUA, și programul de control a tutunului la Universitatea Johns Hopkins – Școala de sănătate publică Bloomberg din SUA și, de asemenea, un curs intern la Asociația Pan Americană a Sănătății din Washington. A activat mai mulți ani în calitate de cadru didactic la USMF, apoi din 2011 în cadrul Ministerul Sănătății. A fost șef în cadrul a două direcții importante – planificare și regionalizare a serviciilor și sănătate publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.