Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt marii câștigători ai creșterii salariului minim brut: Dumitru Costin spune totul

www.clipartpanda.com
buget deficit

Blocul Național Sindical (BNS) susține valoarea salariului minim în plată la 1.450 de lei, argumentând că marii câștigători ai acestei creșteri de salarii sunt bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. "Am discutat la Comisia de dialog social a Ministerului Muncii pe tema salariului minim, pe proiectul de Hotărâre de Guvern. (...) BNS susține valoarea de 1.450 de lei. Am propus să se ia în calcul și indexarea deducerii, pentru că, la 200 de lei brut, pe actualul sistem de impozitare și cu nivelul actual al deducerilor, individul mai rămâne cu 140 de lei brut. Marele câștigător al acestei creșteri de salarii îl reprezintă bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. Ei sunt mai câștigători. Numai bugetul de stat are un impact pozitiv de aproape 1,2 miliarde de lei, venituri în plus, care pot să mai astupe un pic găurile generate de alte reduceri de taxe și impozite", a declarat, joi, pentru Agerpres, președintele BNS, Dumitru Costin, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a reamintit că, deși unii dintre angajatori s-au plâns de această posibilă creștere cu 200 de lei a salariului minim, mediul de afaceri a rămas cu circa 10 miliarde de lei în urma modificărilor aduse Codului fiscal în decembrie 2015. "Chiar dacă unii dintre ei (angajatori — n. r.) s-au plâns din nou că 'vai, ce creștere de salariu minim avem', le-am readus aminte faptul că, prin modificările de anul trecut, produse în decembrie 2015 la Codul Fiscal, facilitățile fiscale care le-au fost oferite sau eliminările ori reducerile unor taxe și impozite au însemnat un plus de circa 10 miliarde de lei, bani rămași la dispoziția mediului de afaceri. Anul acesta, facilitățile înseamnă undeva la 14 miliarde de lei în plus peste cele 10 miliarde de lei, iar această creștere de salariu minim mănâncă cel mult un sfert din toată această resursă financiară lăsată la dispoziția companiilor. Deci, nu le mai luăm taxele, le lăsăm mai mulți bani. Le-am și spus: 'V-am lăsat atât de mulți bani în speranța că investiți în locuri de muncă, că vă plătiți mai bine oamenii'", a explicat Costin, adăugând că o mare parte din acești bani lăsați la dispoziția angajatorilor de către legiuitori a fost orientată către dividende.

Potrivit sursei citate, definiția ambiguă a salariului minim trebuie clarificată în Codul Muncii sau în HG de majorare a salariului minim. "Am insistat pe clarificarea în lege, de fapt în această Hotărâre de Guvern, chiar dacă în Codul Muncii avem o precizare ambiguă pe definiția salariului minim, care trebuie să reprezinte plata în bani. Avem angajatori în România, care, astăzi, continuă să dribleze legea și plătesc salariații care au salariu minim, îi plătesc o parte în bani, o parte în bonuri și alte tipuri de instrumente, lucru care contravine inclusiv convențiilor din România, dar contravine și principiilor stabilite", a susținut Dumitru Costin.

Nu în ultimul rând, liderul Confederației sindicale a apreciat că sancțiunea pentru angajatorii care nu plătesc salariul minim este "caraghioasă". "Înainte de toate, în proiectul de Hotărâre de Guvern, e o sumă minimă de 300 de lei, care poate să urce până la 2.000 de lei, dar ea este la dispoziția inspectorului de muncă. Este un instrument de corupție. Dacă vin eu, inspector de muncă, și te găsesc pe tine, angajator, cu 20 de oameni pe care îi plătești sub salariul minim prevăzut prin Hotărâre de Guvern, pot să îți dau 300 de lei per cap de salariat sau pot să îți dau 2.000 de lei. Diferența dintre 300 de lei și 2.000 de lei, de cele mai multe ori înseamnă și o șpagă, un comision pe care îl încasează cineva. Pe de altă parte, există la valoarea de 300 de lei, cât este prevăzut în HG efortul financiar pentru angajator lunar, această creștere de 200 de lei brut, plus contribuția angajatorului, înseamnă o cheltuială suplimentară de 250 de lei", a explicat Costin.

La întâlnirea de joi de la Ministerul Muncii, BNS a susținut 5 puncte, iar primul dintre ele a fost legat de "nevoia acelui faimos mecanism de stabilire a salariului minim". "Nevoia acelui faimos mecanism de stabilire a salariului minim este propunerea pe care BNS a făcut-o pentru prima oară anul trecut, în ianuarie, acum un an. Din păcate, nici ceilalți parteneri sociali, nici miniștrii Muncii și nici fostul Guvern nu au susținut la timp această inițiativă. Au realizat mai târziu că e nevoie de așa ceva, pe finalul mandatului, de aceea nu am reușit până acum să avem lucrurile puse la punct și să avem ceva clar, un mecanism cu indicatori, cu analize, pentru stabilirea salariului minim", a subliniat președintele BNS. La rândul său, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a menționat că partea sindicală susține garantarea salariului minim în plată de la 1 februarie 2017 la 1.450 de lei, deși unii reprezentanți ai patronatelor au avut rezerve legate de acest lucru.

"Astăzi, s-a făcut Comisia de dialog social pentru garantarea salariului minim în plată de la 1 februarie 2017. Partea sindicală a susținut structura respectivă, dar unii din partea patronală au avut rezerve legate de acest lucru. Sperăm să o rezolvăm pentru că, într-adevăr, mâine (vineri, 6 ianuarie — n. r.) în Consiliul Național Tripartit (CNS) să se dea aprobarea să meargă conform prevederilor programele respective. De asemenea, am făcut observația că ar trebui ca în HG textul să fie completat cu definiția, cu noțiunea salariului minim de bază pentru că se fac poziții speculative de anumiți angajatori, inclusiv în sectorul bugetar, în sensul în care adaugă la salariul de bază și sporurile sau orele suplimentare sau tichete legate de acest lucru, care de fapt nu reprezintă valoarea de salariu de bază, conform definiției clasice, și sperăm ca acest lucru să nu se mai repete", a adăugat Hossu.

Potrivit liderului Cartel Alfa, dezbaterile pe restul subiectelor vor continua săptămâna viitoare. Conform unui proiect de Hotărâre a Guvernului publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii, salariul minim brut ar putea crește cu 16%, la 1.450 lei, de la 1 februarie, iar numărul de ore de muncă în 2017 scade la 166 de ore lunar. 'Prin prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului se propune ca salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată să fie majorat la 1.450 lei lunar începând cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, ceea ce reprezintă o creștere de 16% față de anul 2016. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în prezentul proiect de Hotărâre de Guvern constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 300 de lei la 2.000 de lei, fiind distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă', se arată în nota de fundamentare.

Ca urmare, pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă 8,735 lei/oră pentru cuantumul de 1.450 de lei lună. 'În prezent, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit la 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.017/2015', menționează sursa citată.

Liderul PSD și președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat joi că majorarea salariului minim va fi aprobată în ședința de Guvern de vineri. "Guvernul va adopta niște acte normative, așa cum sunt trecute în programul de guvernare, care sunt așteptate — salariul minim va fi aprobat mâine, în ședința de Guvern — 1.450 de lei, așa cum s-a stabilit, majorarea salariilor în administrația locală cu 20%, majorarea salariilor pentru actori și alte categorii de artiști cu 50%. De asemenea, i-am rugat să verifice dacă informația este reală, și anume că s-a prorogat printr-o ordonanță intrarea în vigoare a legii prin care se majorează cu 15% salariile din Educație și Sănătate și, dacă e într-adevăr prorogată de Guvernul Cioloș, mâine să anuleze această prorogare și majorările de 15% din Educație și Sănătate să intre în vigoare de la 1 februarie. De asemenea, alocarea pe student de la 83 de lei la 201 lei — nu este nevoie, din câte știu, de HG, ci este suficient un ordin al ministrului. (...) De asemenea, pensia minimă de la 400 de lei la 520 de lei — ăsta e primul pachet de măsuri care e prins în HG-uri și ordonanțe pe care Guvernul le poate emite mâine", a precizat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.