Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO - Primul pretendent vine din estul Europei

spotmedia.ro
nato

Premierul eston Kaja Kallas anunţă că vrea să preia conducerea NATO, în contextul Războiului din Ucraina şi unor ameninţări emergente ca China, scrie site-ul Politico, potrivit news.ro.

Întrebată la ”Summitul Apărării Politico” dacă vrea să-i succeadă secretarului general al NATO ens Stoltenberg, ea a răspuns ”da”.

Răspunsul său şi vizita sa la Washington intervin în contextul unor temeri în rândul liderilor baltici şi est-europeni că susţinerea efortului de război al Ucrainei de către Statele Unite este tot mai şovăielnică.

NATO devine totodată tot mai mult o forţă-cheie în sprijinul Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi efortului Alianţei de a fi unită şi puternică împotriva unor ameninţări emergente ca China, inteligenţa artificială (AI) şi ate provocări.

Premierul eston este oprimist cu privire la faptul că Ucraina va învinge în eforturile sale de a respinge invazia rusă, în contextul în care ambele maluri ale Atlanticului se tem tot mai mult de un impas pe câmpul de luptă.

”Înţeleg întru totul acest lucru şi cred că acest lucru poate fi învins”, declară Kaja Kallas referindu-se la armata rusă. ”Iar Ucraina poate învinge în acest război”.

Ea respinge ideea că războiul este în impas, apreciind că este în interesul Rusiei să prezinte lucrurile în această lumină.

”Asta e în beneficiul lor”. declară ea. ”Să nu cădem în această capacană”.

Kaja Kallas, care a fost primită de preşedintele american Joe Biden şi s-a întâlnit cu oficiali şi congresmeni pe Dealul Capitoliului, insistă că susţinerea americană este necesară în vederea unei păci pe termen lung în regiune.

”Ceea ce vrem noi este o pace pe termen lung. Bineînţeles, susţinerea americană este fundamentală”, declară ea.

Ea spune că a fost plăcut surprinsă să descopere că politicieni americani ”sceptici” mai degrabă susţin aceste idei.

”De fapt am avut o întâlnire foarte, foarte bună cu toţi aceşti oameni şi i-am întrebat pe ambasadori «când ne întâlnim cu cei sceptici?»”, a declarat ea în glumă.

”Aveau multe întrebări şi am încercat să le răspund şi eu. Dar mi se pare că ne ducem la bun sfârşit ideile, iar mie mi se pare că nu suntem foarte îndepărtaţi unii de alţii”, a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.