Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va lua locul Angelei Merkel la conducerea CDU şi la funcţia de cancelar, după ce Annegret Kramp-Karrenbauer s-a retras

angela merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată succesoarea cancelarului Angela Merkel la conducerea Uniunii Creştin Democrate (CDU), nu va candida la alegerile de anul viitor, a dezvăluit luni o sursă din partid a agenţiei Reuters. Merkel, în vârstă de 65 de ani, anunţase deja că nu va încerca să obţină realegerea, iar succesiunea sa politică rămâne deschisă. În aceste condiţii, Reuters trece în revistă potenţialii candidaţi, anunță AGERPRES.

Kramp-Karrenbauer le-a declarat colegilor din conducerea CDU că după părerea sa aceeaşi persoană trebuie să conducă atât partidul, cât şi guvernul federal german şi s-a angajat să organizeze la vară procesul de desemnare a noului lider.

CDU formează alături de Uniunea Creştin Socială (CSU) din Bavaria blocul conservator cunoscut în Germania ca "Uniunea", iar la conducerea acesteia ar putea urma, potrivit Reuters, unul din următorii cinci politicieni:

Citește și: Sfârșit TRAGIC - Un bărbat a murit, după ce a fost prins sub un buldoexcavator

Friedrich Mierz, în vârstă de 64 de ani, a fost al doilea clasat, după Kramp-Karrenbauer, în competiţia din decembrie 2018 pentru conducerea CDU. El a pierdut şi în faţa Angelei Merkel, în 2002, şi a părăsit Bundestag-ul (camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin) în 2009. Mesajul său conservator, favorabil mediului de afaceri, are priză la nucleul vest-german catolic al CDU, care o consideră o anomalie pe Merkel, protestantă din est. Mierz a demisionat luna aceasta din firma de management al investiţiilor Blackrock, cu intenţia declarată de a se concentra asupra politicii.

Jens Spahn, 39 de ani, a fost unul din principalii critici din interiorul CDU ai deciziei din 2015 a cancelarului Merkel de a deschide frontierele Germaniei pentru peste un milion de imigranţi. Ministru al sănătăţii în cabinetul format după alegerile din 2017, orientat spre conservatorii de dreapta din partid, s-a implicat în coordonarea reacţiei europene şi a G7 la epidemia de coronavirus.

Armin Laschet, 58 de ani, premier în Renania de Nord - Westfalia, landul german cu cea mai mare populaţie. Loial faţă de Merkel, el ar reprezenta continuitatea la conducerea CDU şi implicit nu ar satisface nevoia de schimbare resimţită de unii membri ai partidului.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Meteorologul Romica Jurca anunță că România va fi lovită de Furtuna Sabina!

Ralph Brinkhaus, 51 de ani, lider al grupului parlamentar CDU-CSU din 2018, ca succesor al lui Volker Kauder, care fusese susţinut de Merkel şi de Laschet. Creditat de Reuters cu şanse mici de a fi desemnat drept candidat la funcţia de cancelar, deşi are ca atu o reţea de parlamentari ai partidului.

Markus Soeder, 53 de ani, din CSU. Ramura bavareză a conservatorilor germani nu a dat niciodată un cancelar, deşi Uniunea i-a propus drept candidaţi pe Franz Josef Strauss în 1980 şi Edmund Stoiber în 2002, ani în care alegerile au fost câştigate de social-democraţi. Discursul lui Soeder la conferinţa CDU din noiembrie anul trecut a fost apreciat de delegaţi, însă el a încercat ulterior să dezmintă intenţia de a candida.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.