Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va participa la încoronarea regelui Charles al III-lea: Joe Biden și Meghan Markle, marii absenți

People
Charles III

Conducători străini, capete încoronate, aleşi din Parlament, reprezentanţi ai societăţii civile... 2.000 de invitaţi aleşi pe sprânceană vor asista la încoronarea regelui Charles al III-lea în Westminster Abbey, mult mai puţini decât cele 8.000 de persoane prezente la încoronarea reginei Elizabeth a II-a în 1953.

Cine va participa

- Prinţul Harry, care s-a despărţit de monarhie şi a părăsit Marea Britanie în 2020 pentru California, şi-a confirmat prezenţa după luni de negocieri cu Palatul Buckingham, scrie news.ro.

- Numeroşi lideri străini, precum preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr., preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, premierul australian Anthony Albanese şi omologul său pakistanez Shehbaz Sharif, notează AFP.

- Prezenţa vicepreşedintelui chinez Han Zheng a stârnit controverse, unii parlamentari conservatori din Londra criticând rolul său în reprimarea protestelor pro-democraţie din Hong Kong, un fost teritoriu britanic.

- Michelle O'Neill, liderul partidului naţionalist nord-irlandez Sinn Fein, fosta aripă armată a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), care a fost responsabilă pentru atentatul care l-a ucis pe Louis Mountbatten, unchiul vitreg şi mentorul lui Charles al III-lea, în 1979

- Premierul britanic Rishi Sunak şi soţia sa, Akshata Murty, precum şi membri-cheie ai guvernului.

- Capete încoronate din întreaga lume, printre care Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia a Spaniei, Prinţul Frederik şi Prinţesa Mary a Danemarcei, Regele Willem-Alexander şi Regina Maxima a Ţărilor de Jos, Regele Philippe şi Regina Mathilde a Belgiei, Regele Charles al XVI-lea Gustav al Suediei şi fiica sa, Prinţesa Victoria, Prinţul Fuhimito şi Prinţesa Kiko a Japoniei, Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi Regele Abdullah al II-lea şi Regina Rania a Iordaniei.

- România va fi reprezentată prin Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Consort Radu. De asemenea, va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

- La ceremonie va fi prezentă şi preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la ceremonia încoronării Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea şi a Reginei Camilla

- Pe lângă oaspeţii de prestigiu, regele a decis să invite câteva sute de persoane care au muncit pentru comunitatea lor şi au fost decorate de Palatul Buckingham, cum ar fi elevul Max Woosey, care a dormit într-un cort în grădina sa timp de trei ani pentru a strânge bani pentru un ospiciu, sau Richard Thomas, care a livrat câteva mii de medicamente bolnavilor în timpul pandemiei Covid-19.

- 400 de tineri membri ai asociaţiilor susţinute de Familia Regală.

- Un număr mic de 80 de membri ai Camerei Lorzilor şi ai Camerei Comunelor, cele două camere ale Parlamentului britanic.

- Copiii reginei Camilla,:criticul culinar Tom Parker Bowles, sora sa Laura Lopes, curator de artă, şi primul său soţ, Andrew Parker Bowles.

Cine va absenta

- Preşedintele SUA, Joe Biden, va fi reprezentat de soţia sa Jill Biden. Niciodată până acum un preşedinte american nu a mai participat la încoronarea unui monarh britanic, au declarat oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Casa Albă a insistat asupra faptului că absenţa lui Joe Biden, despre care se ştie că este mândru de rădăcinile sale irlandeze, "nu este un semn de dispreţ". Joe Biden a acceptat deja o invitaţie din partea regelui de a efectua o vizită de stat în Marea Britanie.

- Meghan Markle, soţia prinţului Harry, va rămâne în California împreună cu cei doi copii ai lor, Lilibet şi Archie, care împlineşte patru ani în ziua încoronării.

Cine nu a fost invitat

- Cei mai mulţi dintre cei 24 de duci care nu fac nici pe departe parte din familia regală plătesc preţul presupusei dorinţe a regelui de a întocmi o listă de invitaţi mai degrabă pe bază meritocratică decât aristocratică. Ducele de Rutland şi-a exprimat dezamăgirea pentru Daily Mail, menţionând că "familii ca (a sa) sunt cele care au susţinut familia regală timp de o mie de ani".

- Soţiile parlamentarilor britanici.

- Sarah Ferguson, fosta soţie a prinţului Andrew, fratele regelui, şi care încă locuieşte cu acesta pe domeniul lor din Windsor. "Nebuniile" din trecut ale ducesei de York au stânjenit adesea familia regală.

- Lady Pamela Mountbatten, fiica marelui unchi şi mentor al lui Charles, contele Louis Mountbatten de Birmania, şi una dintre cele două domnişoare de onoare supravieţuitoare ale reginei Elizabeth a II-a la căsătoria acesteia cu prinţul Philip în 1947.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.