Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cineaştii fac apel la CNC și la Ministrul Culturii pentru reanalizarea măsurilor luate în domeniu, după declararea stării de urgență

mediafax.ro
film

Peste 160 de cineaşti fac apel la Consiliul de Administraţie al CNC şi la Ministrul Culturii pentru reanalizarea măsurilor instituite în domeniu după declararea stării de urgenţă. Oamenii de film spun că unele măsuri adoptate blochează și desfășurarea unor acțiuni care s-ar putea face la distanță.

„Niciuna din prevederile legale adoptate de la instituirea stării de urgenţă şi până acum nu îndreptăţeşte instituţia publică C.N.C. să decidă suspendarea activităţilor specifice a căror desfăşurare nu afectează în niciun fel sănătatea publică, cum sunt: încheierea de contracte (care pot fi încheiate prin mijloace la distanţă, aşa cum prevăd dispoziţiile codului civil), primirea şi verificarea de deconturi şi rapoarte de la agenţii economici (care pot fi primite prin poştă sau scanate, prin mijloace electronice şi transmise în aceeaşi manieră propriilor angajaţi spre verificare), primirea de cereri de acordare a finanţărilor (care pot fi de asemenea primite prin poştă sau prin sistem electronic), efectuarea de plăţi (care pot fi făcute în sistem electronic), etc”, se arată în apelul făcut de cineaști și remis MEDIAFAX.

Citește și: PING-PONG cu nervii timișorenilor: Maternitatea Odobescu NU SE REDESCHIDE, carantina contină

Aceștia cer reanalizarea măsurilor instituite în domeniu după declararea stării de urgenţă.

„În contextul în care autorităţile române găsesc soluţii pentru susţinerea populaţiei active şi continuarea funcţionării chiar la nivel de avarie a tuturor sectoarelor economiei, în condiţiile în care în întreaga lume autorităţile alocă fonduri suplimentare pentru sectorul cinematografic astfel încât să împiedice blocajul total şi prăbuşirea sectorului, Consiliul de administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei a emis în data de 26.03.2020 o hotărâre care blochează efectiv operaţiunile care s-ar putea desfăşura de la distanţă pentru o revenire cât mai rapidă la activitatea normală după ridicarea restricţiilor. Mai mult, măsura suspendării plăţilor pentru diferite activităţi generează un climat de incertitudine şi induce un sentiment de lipsă de interes din partea autorităţii tutelare faţă de problemele reale ale breslei”, arată cineaştii.

Lista reproşurilor aduse autorităților este redată punctual:

-amânarea semnării contractelor de credit direct pentru producţia de filme (pct I.1) şi amânarea acordării tranşelor I şi II (pct I.2) face cvasi-imposibilă pregătirea proiectelor pentru a începe (sau continua) filmările cât mai iute după ridicarea restricţiilor; pentru claritate, orice cheltuieli de producţie sunt eligibile pentru decontare doar de la data semnării contractului, iar tranşele I şi II asigură cash-flow-ul pentru desfăşurarea pregătirii pentru filmare şi continuării acesteia în cazul în care a fost întreruptă;

Citește și: În vreme de pandemie, sub ochii ministrului Alexe se taie păduri într-o veselie

- prin acordarea sprijinului automat doar pentru filmele aflate în perioada de post producţie (pct.I.4) se creează o stare de incertitudine legată de posibilitatea ca aceste fonduri să nu mai fie acordate; sprijinul automat este o componentă a planului financiar al filmelor, pe care producătorii nu se mai pot baza; în consecinţă, ei nu vor putea încheia contracte cu furnizorii şi echipa în condiţiile bugetului iniţial, deşi este esenţial ca în această perioadă să se poată stabili condiţiile de lucru concrete pentru echipele de film astfel încât, din nou, ele să revină la o activitate normală cu cât mai puţină întârziere şi cu costuri suplimentare cît mai reduse.

- prin amânarea încheierii contractelor pentru acordarea de sprijin nerambursabil, amânarea tranşelor de plată pentru distribuţie şi organizare de manifestări culturale (pct. II.1, II.4, II.5, II.6) se blochează complet activitatea acestor operatori culturali; ei fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în această perioadă, fiind în imposibilitatea de a organiza activităţi cu public; aceşti operatori au plăţi în derulare premergătoare activităţilor propriu-zise, cât şi importante costuri suplimentare legate de întreruperea sau amânarea activităţilor propuse. Pentru această categorie ar fi normal nu doar ca plăţile să se desfăşoare în timpii contractaţi, ci să se instituie un fond suplimentar pentru susţinerea echipelor acestora, relocarea şi reprogramarea evenimentelor, precum şi pentru refacerea campaniilor de promovare aferente.

Citește și: Mossadul recunoaște: Toate serviciile secrete ale lumii se bat pe materialele medicale

„Posibilitatea pregătirii producţiilor şi evenimentelor pe parcursul stării de urgenţă ar facilita de asemenea reprogramarea unora dintre aceste activităţi la scurt timp după ridicarea restricţiilor şi ar înlătura riscul unei aglomerări majore, egală cu sufocarea, a tuturor evenimentelor şi producţiilor în toamna-iarna anului 2020. Nu în ultimul rând, CNC a decis suspendarea termenelor de anunţare a rezultatelor Concursului de proiecte cinematografice în desfăşurare, invocînd Art.41 din Decretul Nr. 195/2020 pentru instituirea stării de urgenţă, ceea ce reprezintă o piedică pentru pregătirea în perspectivă a activităţilor specifice, avînd în vedere faptul că odată obţinută finanţarea din România, producătorii pot aplica pentru fonduri către alte surse naţionale şi internaţionale, termenele de aplicaţie păstrîndu-se pentru majoritatea ţărilor europene”, se mai arată în apel.

Printre semnatarii apelului se regăsesc Ada Solomon, Adina Pintilie, Stere Gulea, Şerban Pavlu, Florin Şerban, Anca Damian, Bogdan Dumitrache, Radu Jude sau Dana Bunescu.

Cineaştii au anexat scrisorii, ca sursă de inspiraţie pentru măsuri locale şi bază pentru discuţii, şi un sumar al măsurilor instituite de alte state europene pentru sprijinirea cinematografiei şi a audiovizualului în această perioadă dificilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.