Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, deţinut în Rusia, speră să lanseze adaptarea piesei lui „Numbers” în 2019

inchisoare puscarie gratii

 

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, deţinut în Rusia sub acuzaţia de terorism, speră să lanseze adaptarea piesei lui „Numbers” în martie 2019.

Senţov execută o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Labytnangi, Yamalo-Nemets, în nordul Rusiei, după ce a fost condamnat în 2014 pentru terorism - un caz „inventat”, spun susţinătorii lui -, pentru că ar fi complotat privind o incendiere în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia.

Producătoarea Anna Palenchuk de la 435 Films din Kiev a prezentat proiectul în afara competiţiei la forumul Film Industry Office de la Odessa şi a spus că filmările sunt programate să înceapă în luna noiembrie.

Ea a declarat pentru Screen International că Senţov i-a transmis într-o scrisoare că i-ar plăcea să regizeze personal adaptarea. Dacă nu va fi eliberat din închisoare până atunci, a adăugat Palenchuk, „vom negocia cu el privind un alt regizor”.

Producătoarea a citit mesajul lui Senţov legat de proiect. Descriind tema distopiei, în care bărbaţii şi femeile primesc numere în loc de nume, regizorul a spus: „Există un personaj care începe să pună întrebări ce duc la consecinţe neaşteptate şi la dispariţia acestei lumi goale, dar non-agresive”.

Palenchuk a fost însoţită pe scenă de producătorul polonez Dariusz Jablonski de la Message Film.

„În primul rând, vrem să ne implicăm în mod creativ în proiectul «Numbers» al lui Oleg şi sunt propuşi doi directori de imagine polonezi remarcabili - Lukasz Zal („Ida”, „Dovlatov”) şi Michal Englert („Body”, „In The Name Of”) -, dar aceasta va fi decizia lui Oleg. De asemenea, vom avea grijă ca postproducţia să fie gata în martie viitor. Vrem să facem filmul aşa cum a dorit el”.

Producătorii speră să obţină finanţare pentru acest film şi de la fondurile naţionale ucrainiene şi poloneze.

Oleg Senţov a început greva foamei pe 14 mai, în încercarea de a convinge autorităţile ruse să elibereze deţinuţii politici ucrainieni.

Politicieni, în frunte cu Emmanuel Macron, celebrităţi şi organizaţii au cerut în repetate rânduri Kremlinului să îl elibereze pe cineast. Parlamentul European a cerut autorităţilor ruse „eliberarea imediată şi necondiţionată a lui Oleg Senţov şi a tuturor cetăţenilor ucrainieni care au fost deţinuţi ilegal în Rusia şi în peninsula Crimeea”.

Până în prezent, autorităţile ruse nu au transmis niciun răspuns numeroaselor solicitări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.