Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIO: Suspendarea Rusiei din sportul mondial nu poate fi echivalată cu situația Israelului

digisport.ro
jocuri olimpice

Comitetul Internaţional Olimpic a definit vineri ca fiind deplasată încercarea Rusiei de a compara suspendarea Comitetului Olimpic de la Moscova cu situaţia sportivilor israelieni după începerea conflictului dintre Israel şi Hamas, relatează Reuters.

Răspunzând la o întrebare referitoare la sportivii israelieni care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 şi la potenţialul refuz al sportivilor unor naţiuni de a concura împotriva lor din cauza conflictului în curs, CIO a declarat printr-un purtător de cuvânt: „Această situaţie [din Rusia] este o situaţie unică şi nu poate fi comparată cu niciun alt război sau conflict din lume, deoarece măsurile luate şi recomandările făcute de CIO sunt o consecinţă a invaziei Ucrainei de către armata rusă, în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022”. A fost reamintit faptul că organismul mondial, CIO, nu a suspendat Comitetul Olimpic din Rusia (ROC) decât în luna octombrie a acestui an, după ce ROC a recunoscut organizaţiile regionale din patru teritorii anexate de Rusia: Luhansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, conform news.ro.

„Acest lucru constituie o încălcare a Cartei Olimpice, deoarece încalcă integritatea teritorială a Comitetului Olimpic Naţional al Ucrainei, aşa cum este recunoscută de CIO în conformitate cu Carta Olimpică”, a spus purtătorul de cuvânt al CIO.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că CIO se aliniază la deciziile politice occidentale, după ce organismul olimpic a anunţat că orice discriminare împotriva sportivilor la Jocurile Olimpice va fi rezolvată rapid, deoarece aceştia nu sunt responsabili pentru deciziile guvernelor lor.

„Acest lucru, desigur, este scandalos”, a spus Lavrov. „Încă o dată vedem un exemplu de părtinire şi eşec al Comitetului Internaţional Olimpic, care îşi dovedeşte din când în când părtinirea politică. Tot ceea ce reprezintă interesele ţărilor occidentale, în primul rând ale Statelor Unite, este sprijint activ şi se încearcă găsirea unor formulări care să aprobe în general această linie. Este ruşinos şi, desigur, CIO se discreditează singură”, a mai spus Lavrov.

 

O decizie privitoare la faptul dacă sportivii ruşi vor avea voie să participe la Jocurile Olimpice de la Paris în calitate de sportivi neutri, fără steagul sau imnul naţional, nu a fost încă luată, dar CIO a declarat în repetate rânduri că nu va pedepsi sportivii pentru deciziile guvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.