Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciocnire puternică între Melon și Macron pe tema migranților blocați în Mediterana: Comportament inacceptabil vs. Să se ocupe și alții de ospitalitate

Agerpres
migranti mare mediterana

Emmanuel Macron întinde o mână de ajutor în cazul navei Ocean Viking, dar atacă: Franța denunță "comportamentul inacceptabil" al Italiei – susține o sursă guvernamentală –, care este  "contrar dreptului mării și spiritului de solidaritate europeană. De la o țară care este primul beneficiar al mecanismului de solidaritate, ne așteptăm la altceva".

Deschiderea a luat naștere după o scurtă întâlnire, care a avut loc luni, între președintele Franței și Giorgia Meloni. După ce s-au văzut prima dată într-un hotel din Roma, departe de lumina reflectoarelor, cei doi lideri au vorbit din nou pe marginea COP 27 de la Sharm-El-Sheikh. În centrul conversației a fost, de asemenea, criza navelor de migranți. Liderul francez a insistat asupra datoriei Italiei de a-și deschide porturile pentru navele care transportă persoane salvate pe mare. Franța își exprimase deja disponibilitatea de a prelua o parte dintre solicitanții de azil debarcați în Italia, ca și în trecut. O soluție prevăzută de pactul de redistribuire aflat în vigoare în Europa, pe care Italia îl consideră, însă, absolut insuficient, relatează La Repubblica citată de Rador.

Meloni a rămas fermă pe pozițiile sale, blocând insistențele lui Macron de a fi respectate regulile internaționale care prevăd atribuirea "celui mai apropiat și mai sigur port", pentru navele care transportă persoane salvate pe mare. Atitudinea intransigentă a Romei și înrăutățirea situației la bordul navei Ocean Viking obligă autoritățile franceze să evalueze alte opțiuni, fără precedent, începând cu o debarcare la Marsilia. Ministerul de Interne francez pregătește, începând de joi, un plan de primire a migranților.

Decizia franceză ar fi un fapt relevant din punct de vedere politic pentru Italia și pentru întreaga Europă. În 2018, nava Aquarius, organizată tot de "SOS Mediterranée", a fost andocată în Spania, după ce a fost respinsă de ministrul italian de atunci, Matteo Salvini. Atunci, Macron refuzase să ofere portul din Marsilia. De data aceasta, scenariul s-a schimbat. Liderul francez predică de ceva vreme solidaritatea europeană, inclusiv față de Italia. Primind pentru prima dată o navă ONG care a realizat operațiuni de salvare în Marea Mediterană, Macron și-ar putea arăta "bună-voința" în consolidarea relației bilaterale și, în același timp, s-ar putea lăuda că a făcut o alegere umanitară.

Însă, șeful Statului francez va trebui să facă față reacțiilor politice în patria sa. Un incident parlamentar a avut loc tocmai în legătură cu soarta navei Ocean Viking, după ce un deputat de extremă dreapta a spus despre refugiații salvați la bord: "Să se întoarcă în Africa". Marine Le Pen și-a apărat parlamentarul și va ieși la atac, dacă nava va primi autorizarea de a debarca migranții la Marsilia. Este greu de imaginat că nava va fi respinsă, în momentul în care va intra în apele teritoriale, poate chiar în această seară.

"Italia nu se poate ocupa singură de ospitalitate", a reiterat luni ministrul pentru Afaceri Europene, Raffaele Fitto, după o întâlnire la Paris cu omologul său Laurence Boone. Și, acesta a fost și sensul mesajului transmis la telefon de ministrul Piantedosi colegului său Gérald Darmanin.

Nu este clar dacă Franța va face apel la Pactul european de redistribuire, cerând solidaritate de la Norvegia și Germania, sau dacă, în schimb, va primi singură cele 234 de persoane de la bord, care se află acum într-o "situație disperată", după mai bine de 20 de zile de navigație, potrivit ONG-ului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.