Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciocniri militare violente în Yemen - Zeci de morți după ce Al-Qaeda a atacat forțele separatiste sudice

VOX
Marib Yemen

Douăzeci şi unu de luptători separatişti şi şase membri al-Qaeda au fost ucişi, marţi, într-un atac al grupării jihadiste în sudul Yemenului, au declarat pentru AFP surse guvernamentale şi de securitate.

Potrivit acestor surse, luptătorii Al-Qaeda au atacat poziţii ale forţelor separatiste sudice ale ”Centurii de Securitate” în guvernoratul Abyan. Luptele, care au durat aproximativ trei ore, s-au soldat ”cu 21 de militari morţi, inclusiv un ofiţer, şi 6 luptători al-Qaeda”, a declarat un oficial guvernamental. Informaţiile au fost confirmate de alte două surse de securitate.

Conflictul care devastează Yemenul din 2014 aduce faţă în faţă forţele guvernamentale, susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, şi rebelii Houthi, din apropiere de Iran. Insurgenţii controlează capitala Sanaa şi zone mari de teritoriu în nordul şi vestul ţării.

Cu toate acestea, tabăra anti-Houthi include forţe pestriţe, precum acei luptători separatişti vizaţi marţi. Ei aparţin aşa-numitei ”Centuri de Securitate”, antrenate şi echipate de Emiratele Arabe Unite, un pilon al coaliţiei. Ei aspiră să creeze un Yemen de Sud independent, aşa cum a fost până în 1990.

”Centura de securitate” este responsabilă de protejarea regiunilor sudice, care, având acces la mare şi Cornul Africii, prezintă un interes deosebit pentru Emirate.

Grupările armate, inclusiv Aqpa, care a desfăşurat atacuri împotriva Houthiilor şi a forţelor guvernamentale, au profitat de haosul provocat de război. Forţele ”Centurii de Securitate” au susţinut că au lansat în urmă cu câteva zile ”o campanie militară majoră de luptă împotriva terorismului în Abyan”.

Războiul din Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică, s-a soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, două treimi din populaţie având nevoie de ajutor umanitar, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.