Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciocolata va deveni un produs de lux? Preţuri record la cacao din cauza fenomenului El Nino

cacao

Costurile cu principalul ingredient din care se produce ciocolata s-au dublat în ultimul an şi joi au atins un nou maxim istoric, după ce vremea secetoasă a afectat arborii de cacao din Vestul Africii, informează BBC, conform AGERPRES.

La bursa de materii prime de la New York, tona de cacao a atins joi un nou record de 5.874 de dolari pe tonă, pentru a încheia şedinţa la 5.805 dolari pe tonă. De la începutul anului trecut şi până în prezent, cotaţia la cacao a crescut cu aproximativ 90%.

Creşterea preţurilor la cacao se repercutează deja asupra consumatorilor şi pune presiune asupra marilor producători de ciocolată.

"Preţurile istorice la ciocolată sunt aşteptate să limiteze creşterea veniturilor în acest an", a avertizat, joi, grupul american Hershey, unul dintre cei mai mari producători mondiali de ciocolată. Directorul general de la Hershey, Michele Buck, nu a exclus posibilitatea majorării preţurilor pentru consumatori. "Nu putem vorbi despre politica de preţuri din viitor. Având în vedere unde sunt preţuri la la cacao, ne vom utiliza toate instrumentele de care dispunem inclusiv politica de preţuri, astfel încât să ne gestionăm afacerile", a spus Buck la o reuniune cu analiştii.

Luna trecută, grupul Mondelez, proprietarul mărcii Cadbury, a identificat şi el creşterea costurilor cu ingredientele drept una dintre principalele provocări cu care se va confrunta anul acesta. Directorul financiar, Luca Zaramella, a spus că Mondelez a sesizat o "creştere semnificativă a preţurilor la cacao şi zahăr".

Fenomenul meteo El Nino a provocat o vreme secetoasă în Ghana şi Coasta de Fildeş, primii doi producători mondiali de boabe de cacao. Temperaturile mai ridicate şi modificarea precipitaţiilor ca urmare a schimbărilor climatice pot avea şi ele un impact asupra recoltelor.

"Traderii se tem de un alt an cu producţie mică şi aceste îngrijorări au fost intensificate de fenomenul El Nino care ameninţă culturile din Africa de Vest cu vreme secetoasă", a spus Jack Scoville, analist la Price Futures Group.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.