Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciolacu avertizează parlamentarii: 'Nu încasăm taxe și ne împrumutăm la nesfârșit' / VIDEO

Inquam Photos / George Calin
ciolacu parlament

Premierul Marcel Ciolacu a explicat marți, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, unde își angajează răspunderea pentru pachetul fiscal-bugetar, de ce este nevoie de reașezarea întregului sistem fiscal.

„De trei luni de zile, nu a fost zi în care pachetul propus astăzi să nu fie discutat, iar fiecare măsură analizată, chiar de mai multe ori, cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, administrație locală. Pentru că eu cred că atunci când vrei reașezarea întregului sistem fiscal trebuie să discuți înainte cu toată lumea.

Modelul economic bazat pe privilegii și facilități fiscale pe care s-a mers până acum nu mai poate continua! România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei și o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri.

Astăzi avem printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puțin TVA. Practic, mai mult de o treime NU încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%.

Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârșit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Așa nu vom ajunge nicăieri!

În ultimii ani s-au dat facilități fiscale imense pentru firme și diverse categorii de angajați. Logic, ca urmare a creșterii economice, ar fi trebuit ca și veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice.

Ca premier, sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde, ci „doar” de sute de milioane. Iar interesul suprem al României este să nu ni se oprească fondurile europene și PNRR-ul, peste 70 de miliarde de euro. Și să nu fim penalizați cu o amendă de 0.5% din PIB pentru depășirea deficitului bugetar.

De asemenea, interesul suprem al României este să adere la OECD, pentru că asta ar însemna investiții de miliarde de euro în țara noastră. Dacă nu vom face acum nimic, ar însemna să oprim dezvoltarea României și finanțările pentru construcția de autostrăzi, școli și spitale! Eu nu vreau și nu pot accepta riscul stopării fondurilor europene și a PNRR, doar pentru că unii nu înțeleg că trebuie să fie corecți!”, a declarat Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.