Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș, bilanț la un an de mandat: Ne-am asumat o guvernare responsabilă

Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Ciolos

O guvernare responsabilă, cu accent pe grija faţă de resursele publice, pe decuplarea clientelei politice de la banul public, pe transparenţă faţă de cetăţeni şi pe combaterea corupţiei reprezintă principiile promovate de actualul Executiv, potrivit unui document remis joi AGERPRES şi intitulat "Guvernul Cioloş. Un an de mandat".

OFICIAL - Raportul Guvernului Cioloș la un an de guvernare/ DOCUMENT

"Ne-am asumat o guvernare responsabilă: am pus accentul pe grija faţă de resursele publice, am decuplat clientela politică de la banul public şi am început depolitizarea companiilor de stat. Am promovat transparenţa şi deschiderea statului faţă de cetăţeni, ca pârghii de combatere a corupţiei, am redus birocraţia şi am pus bazele unor proiecte de modernizare şi digitalizare a serviciilor publice", se arată în documentul citat.

Scandal MONSTRU! Traian Băsescu a dat în judecată un jurnalist. Care este motivul


Potrivit bilanţului Executivului, "integritatea este vitală pentru sănătatea societăţii". În acest sens, sunt amintite măsuri precum operaţionalizarea Agenţii Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi promovarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020. 

Conform documentului, depolitizarea companiilor de stat "a intrat pe un drum ireversibil". 

"Selectarea managerilor, a membrilor consiliilor de administraţie şi de supraveghere se face pe criterii profesionale şi de integritate. Modul în care am definit aceste criterii asigură dezvoltarea sustenabilă a întreprinderilor publice. Indicatorii financiari şi non-financiari (ex: combaterea corupţiei) consolidează încrederea investitorilor şi a consumatorilor în întreprinderile publice. Am decis ca reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor să nu mai fie remuneraţi, activitatea lor fiind considerată ca sarcină de serviciu. Am făcut publică situaţia membrilor din Consiliile de Administraţie ale companiilor cu capital majoritar de stat şi beneficiile acestora", se precizează în bilanţul la un an de guvernare. 

De asemenea, în document este statuat şi principiul conform căruia românii au dreptul să ştie ce face guvernanţii cu resursele publice, fiind menţionată ca măsură în acest sens lansarea celei mai mari platforme de transparenţă bugetară din Europa - www.transparenta-bugetara.gov.ro - prin intermediul căreia cetăţenii au acces la veniturile şi cheltuielile a 13.700 de instituţii: Parlament, Guvern, societăţi de stat, grădiniţe, şcoli sau spitale. 

"Am publicat proiectele şi contractele de achiziţii pentru programele europene din perioada 2007-2013. Cetăţenii au acces liber la informaţii privind utilizarea fondurilor europene alocate pentru precedentul exerciţiu financiar: proiecte, beneficiari, contracte de achiziţie, furnizori, rambursări - în total peste 16.000 de contracte de finanţare şi aproape 152.000 de contracte de achiziţie din fonduri europene", se arată în documentul citat. 

Totodată, sunt amintite eforturile pentru reducerea birocraţiei, pentru simplificare şi modernizarea relaţiei dintre stat şi cetăţean. 

"Am făcut progrese considerabile în simplificarea şi modernizarea relaţiei cetăţeanului cu administraţia, punând în mişcare avantajele tehnologiei. Mai puţin timp pentru plata taxelor şi impozitelor - contribuabilii persoane fizice îşi pot plăti taxele şi impozitele către ANAF prin card bancar. Eliminarea formalităţilor birocratice în relaţia cu ANAF - adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală sunt cerute şi transmise în format electronic de şi către instituţii publice, eliminându-se deplasările la ghişeu. Acces mai facil şi mai rapid la serviciile publice - înlocuirea copiilor legalizate notarial, cu cele simple, certificate pe loc; informatizarea transmiterii unor documente, obţinerea actelor de naştere şi de identitate", se arată în bilanţul Executivului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.