Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș merge pe mâna lui Iohannis: Boicotul nu e soluția, aici nu e vorba de Austria

euronews.com
ciolos

Problema Schengen nu se rezolvă altfel decât prin diplomație, iar o eventuală decuplare a României de Bulgaria nu ne-ar folosi, declară la RFI eurodeputatul Renew, Dacian Cioloș: „Ar fi catastrofal dacă nu am intra în Schengen până la alegerile europene din 2024”.

„Aceste probleme nu se rezolvă altfel decât prin diplomație, pentru că aici nu-i vorba de Austria ca popor care s-a opus, ci un cancelar care reprezintă un partid cu înclinații naționalist-populiste, care folosește tema migrației ca o temă de campanie electorală și practic, el s-a folosit în mod cinic de acest vot legat de România și Bulgaria, ca să încerce să câștige puncte acasă. Deci nu cred că e cazul să întreg poporul austriac. Ca să nu mai vorbim de faptul că acele companii împotriva cărora vor să se răzbune mulți sunt companii românești care acționează în economia din România și noi am fi primii afectați”, spune Dacian Cioloș.

Eurodeputatul Renew Europe crede că o eventuală separare a României de Bulgaria în dosarul Schengen nu ar ajuta prea mult.

„Nu cred că ne-ar folosi, pentru că în primul rând, ar fi o procedură destul de complexă. România și Bulgaria au aderat la UE pe baza aceluiași tratat, de aceea a și fost votul separat între Croația, pe de o parte, România și Bulgaria, pe de altă parte, pentru că Croația a aderat la UE separat, singură,

România și Bulgaria au aderat împreună. Teoretic, se poate face această separare, dar din punct de vedere juridic ar fi o procedură destul de lungă, Bulgaria ar putea s-o conteste. Așa că din punctul meu de vedere, se poate lua o decizie politică pentru ambele țări să adere la Schengen și se poate modula momentul în care cele două țări aderă, printr-un calendar tehnic de aderare””, adaugă Cioloș.

El consideră că „e important ca acest Consiliu European la nivel de șefi de stat și de Guvern să dea cât mai clar posibil un semnal că o decizie rapidă trebuie luată și să ceară Consiliului de Miniștri să se reunească și să caute soluția pentru o aderare rapidă.

Eurodeputatul spune că ”ideal ar fi să avem o decizie în primul semestru al anului viitor pentru aderarea României la Schengen, chiar dacă această aderare se va face etapizat”.

„2024 va fi un an electoral nu doar pentru noi, în România, dar și pentru UE, pentru că vor fi alegeri europene, se va alege o nouă Comisie, un nou Parlament, deci nu va sta nimeni să discute aderarea României și Bulgariei la Schengen și ea ar trebui să fie decisă înainte. Din punctul meu de vedere, ar fi chiar catastrofal să nu intrăm în campania din 2024 din România cu o aderare la Schengen realizată, pentru că va fi foarte dificil de explicat în campanie alegătorilor de ce acest lucru nu s-a întâmplat și vor câștiga în primul rând partidele populiste, antieuropene, naționaliste și nu cred că acest lucru e bun pentru România”, încheie Cioloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.