Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș pune presiune pe UDMR cu raportul Comisiei Europene: 'Sper să avem și în Coaliție înțelepciunea necesară'

Europarlamentarul Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din Parlamentul European, reacționează la publicarea raportului Comisiei Europene cu privire la situația statului de drept din România. Cioloș folosește raportul pentru a cere UDMR să accepte varianta ministrului Stelian Ion de desființare a SIIJ fără alte garanții pentru independența judecătorilor.

„Raportul anual privind statul de drept în UE pentru 2021, publicat astăzi de Comisia Europeană, ne arată că România a început reformele în Justiție, dar e nevoie de mai mult curaj politic pentru a le finaliza. Acest raport arată fără dubiu cum calea corectă este ceea ce Stelian Ion a demarat la Ministerul Justiției prin proiectul de desființare a Secției Speciale și presiunea pe care parlamentarii USR PLUS o pun pentru a pulveriza odată pentru totdeauna amendamentele toxice ale PSD din 2017-2019, care pun piedici DNA. Sper ca după acest raport să avem și în Coaliție înțelepciunea necesară să rezolvăm aceste lucruri pe care le cer și cetățenii care ne-au votat”, scrie Dacian Cioloș pe Facebook.

Independenţa şi calitatea sistemului de justiţie, cadrul luptei anticorupţiei, pluralismul şi libertatea presei sunt parametrii analizaţi cu privire la România în cel de-al doilea raport anual al Comisiei Europene referitor la situaţia statului de drept în Uniunea Europeană, dat publicităţii marţi la Bruxelles.

În capitolul referitor la sistemul de justiţie, raportul notează că percepţia asupra independenţei justiţiei se situează la nivel mediu, îmbunătăţindu-se semnificativ la nivelul publicului general prin comparaţie cu anii anteriori.

Amendamentele din 2017-2019 la legile justiţiei sunt în proces de revizuire, iar un proiect de lege separat vizând desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) se află în dezbatere la parlament.

Raportul integral, AICI! (.pdf)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.