Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș revine în prim-planul politic și invită la crearea unei drepte reunite: Ponta, Dragnea, Ciolacu au construit sentimentele antieuropene de azi

euronews.com
ciolos

Dacian Cioloş, europarlamentar Renew Europe, a trimis o scrisoare deschisă către toţi cei care împărtăşesc valorile liberale, "lideri de partide, oameni angajaţi politic sau simpli cetăţeni îngrijoraţi de destinul ţării", în care face apel la crearea unei alternative a dreptei reunite.

"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi să nu ne ferim de adevăr, oricât ar fi el de dureros. Dacă nu construim politic o alternativă serioasă, capabilă de a funcţiona politic serios, dincolo de umori şi simpatii sau antipatii personale, şi de a vorbi cu tot electoratul românesc, pierdem din nou o şansă istorică.

Din perspectivă politică, pe calcul matematic şi electoral ştim că singura variantă este o soluţie politică a dreptei reunite. Dar e nevoie de mare seriozitate ca această variantă să funcţioneze în lunile care urmează", arată Dacian Cioloş în scrisoarea deschisă.

De asemenea, Dacian Cioloş atrage atenţia că acesta este un moment decisiv pentru viitorul României şi al Uniunii Europene.

Revirimentul extremelor împotriva viziunii liberale, proeuropene, riscă să deraieze parcursul democratic al întregii Europe, susţine europarlamentarul.

"Vă scriu astăzi pentru că 2024 va rescrie istoria României pentru cel puţin un deceniu. Şi scriu aceste rânduri cu teama că următorul deceniu al României va fi dictat de PSD şi de AUR.

Ştim cauza, suntem parte a ei şi suntem datori să reparăm ce am stricat. O Românie definită de PSD şi AUR este o tragedie pentru români. (...)

Cioloș punctează, însă, că electoratul PSD nu este un duşman al dezvoltării şi face apel la dialog cu acesta

Avantajaţi de polarizarea socială, politicienii nu au pregătit un plan de ţară pentru reducerea inegalităţilor şi clădirea punţilor între cele două feţe ale României", subliniază fostul premier în scrisoare, potrivit agerpres.

El susține că economia românească a fost dirijată, de 30 de ani, de un singur partid, "lipsind mereu adevărata guvernare liberală care să (...) ofere şansa unui capital românesc real, prezent în economie şi marcant social.

"Pomana electorală a PSD a înlocuit politicile liberale, ca să ascundă risipa banului public şi incapacitatea politică. (...) Ion Iliescu a inventat românii care nu au mâncat salam cu soia.

Primele victime ale acestei mentalităţi au fost liderii liberali şi ţărănişti de după 1990. Adrian Năstase a inventat cele două Românii, concept pe care l-a preluat şi Mircea Geoană, când l-a învins Traian Băsescu.

Este începutul divizării sociale din România, este momentul în care PSD a identificat economia privată ca inamic şi a dat senzaţia sistemului public din România că are un duşman în sistemul privat.

Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Marcel Ciolacu au luptat cu Europa 'decadentă', care 'persecută' România pentru că este 'specială'.

A fost ultima lovitură dată liberalismului românesc, ce se revendică din cel european. Cei trei au construit sentimentele antieuropene din România de astăzi.

Ei trei sunt cei care au moşit naşterea AUR şi apariţia lui Simion. Cei din PSD-ul de astăzi sunt locotenenţii lui Liviu Dragnea, cel care a inventat referendumul pentru familie deturnat în scopuri politice şi electorale şi care este locul de naştere al lui George Simion", afirmă Cioloş în scrisoarea amintită.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.