Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș scoate la iveală nemulțumirile din partid! Ungureanu: ‘Cioloș a mai dat o țeapă și la PNL. Pare că și USR își ia țeapă cu el’

adevarul.ro
Emanuel Ungureanu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a acceptat să descrie, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, actuala atmosferă din interiorul USR, tulburată de eventuala plecare a lui Dacian Cioloș din formațiunea politică. Răspunsurile acestuia dezvăluie luptele interne, atmosfera generală, dar și posibila cauză a nemulțumirilor lui Dacian Cioloș.

  • „Cel puțin aparent planul e să slăbească USR.”
  • „Cioloș a mai dat o țeapă și la PNL, când au fost făcute afișe cu el și el nu a mai vrut, nu a mai știut ce vrea. Pare că și USR își ia țeapă cu el!”
  • „E absolut bizară atitudinea lui Dacian!”
  • „Îl vedem pe Dacian Cioloș în același timp foarte apropiat de PNL, care e adversarul nostru politic.”
  • „Nu a existat o fuziune între USR și PLUS, ci o înghițire!”
  • „Nu, nu stă partidul acesta în Dacian Cioloș! Asta vă spun cu certitudine. Nu înseamnă că domnul Cioloș nu e un om important.”

Care este atmosfera din partid? Că tot sunt discuții despre eventuala plecare a lui Dacian Cioloș din partid. Cât de adevărate sunt aceste zvonuri că vrea să plece?

Nu cred că sunt zvonuri, ci ne apropiem de o certitudine în ceea ce îl privește. E destul de neînțeles pentru mine care e planul lui. Cel puțin aparent planul e să slăbească USR. Pentru că o plecare a unui om care a susținut fuziunea dintre cele două partide, așa cum am susținut și eu, o plecare fără un motiv concludent nu înseamnă decât boicotarea unui proiect în care au investit încredere mii de membri și niște sute de mii de voturi. E cât se poate de clar că și atitudinea aceasta șovăielnică a domniei sale de prima donna – atitudine de plec, nu plec – e de natură să deruteze electoratul.

Dar oare ce interes ar avea? Nu îl suportă pe președintele Drulă? Chiar atât de tare să fie supărat pe el? Ce îl mână în luptă?

E greu să descifrez meandrele concretului unui nehotărât! Cioloș a mai dat o țeapă și la PNL, când au fost făcute afișe cu el și el nu a mai vrut, nu a mai știut ce vrea. Pare că și USR își ia țeapă cu el! E foarte derutant pentru cineva ca mine, care e așa, mai pe calea cea dreaptă, să înțeleagă care sunt mizele lui Cioloș în condițiile în care vedem cât de dezbinată este dreapta, în general… Să stai de câteva săptămâni și să spui ‘stai că mă gândesc dacă mai rămân’, să vorbești în temă cu persoane care să se gândească dacă pleacă alături de el în alt proiect… În condițiile în care nu a exprimat nemulțumirile în mod expres! Pot să fie, de exemplu, de incompatibilitatea cu o formațiune politică la un moment dat: poate cu principiile acelei formațiuni care au fost încălcate… Nu văd un element serios care să poată să fie la baza unei decizii atât de radicale. E absolut bizară atitudinea lui Dacian! Eu i-am spus la momentul în care se arăta nemulțumit la alegerile interne…. Nu știu ce visa el. Să conducă partidul de unul singur?! USR nu e un partid de lideri. E unul de echipă, nu prea se înghit vedetismele. Nu există absolut nicio personalitate, inclusiv Drulă care e acum pe val, care să zică ceva și lumea să pice în fund de emoție, așa cum se spune în limbaj colocvial. Oamenii judecă, critică, trebuie convinși!

Oamenii din USR trebuie cumva curtați! Sunt oameni liberi, au meserii! Nu sunt oameni care depind de politică, de banii de la partid! E un altfel de partid, mai dificil de condus, pe alocuri anarhic, dar care are nevoie de negociere!

Nu știu ce se aștepta Dacian ajuns președinte! Că o să îi cântăm osanale? Bizară atitudinea lui, aceasta de dezamăgit de serviciu. Adică: nimic nu-mi convine, nimic nu e bine.

Cătălin Drulă e clar că are vână, că are curaj, s-a luptat cu Rădoi, a fost un ministru performant… Reprezintă userismul, dacă vreți, într-o formă foarte înaltă: e ce avem mai bun la această oră. Barna a făcut pasul în spate, așa cum și-a dorit și Cioloș.

Nu înțeleg de ce în aceste zile când au ieșit la lumină și acele stenograme despre Drulă nu s-a vorbit foarte mult despre amenințările cu moartea… Nu înțeleg de ce domnul Cioloș nu a ieșit cu o declarație de susținere, de apreciere, față de colegul nostru care e președinte interimar. Nu înțeleg de ce are această atitudine rece, distantă și rece, în condițiile în care USR i-a oferit atât de mult politic! Îl vedem în același timp foarte apropiat de PNL, spre exemplu, care e adversarul nostru politic. Domnul Cioloș a fost zilele trecute la Sălaj, la un târg, o amintire din zona agricolă. A avut o întâlnire cu domnul Buda, de la PNL (n. r.: Daniel Buda, europarlamentar și lider al PNL Cluj).

Apropo de PNL, că povestea se aseamănă: fostul PD-L a intrat în PNL! Și au existat și acolo discuții despre cele două tabere că nu s-au „înghițit”, cu sensul de plăcut, unele pe altele. Oare să fie și la USR-PLUS exact la fel? Cei de la USR să nu-i suporte cu ghilimele de rigoare pe cei de la PLUS și viceversa?

Aici nu e vorba de suportat! Partidele după momentul acela de pubertate politică trebuie să se maturizeze și să ajungă niște instituții. Fuziunea USR cu PLUS trebuia să însemne această aliniere în jurul unui standard de partid modern. Ori fuziunea nu s-a întâmplat cu adevărat! Nu a existat în mod real! Nu există! Am mai spus încă din momentul în care am fost eliminat de la Cluj, apoi în urma unui puci PLUS care a fost și la Buzău, în mod clar oamenii mai relevanți din USR au fost înghițiți pe unde s-a putut de cei de la PLUS! Nu a existat o fuziune, ci o înghițire! De multe ori a USR-ului. Sau au fost situații în care USR a înghițit PLUS. Deci nu a existat o maturizare cu fuziunea. USR și PLUS nu au fuzionat. Nu sunt două partide fuzionate. Există o înțelegere mai echilibrată, mai bună, între USR și PLUS București, condus de Voiculescu, este o relație mai funcțională și coerentă. În țară relațiile sunt foarte complicate și deloc elucidate. Eu tot am spus: ca să putem transmite un mesaj de forță trebuie să ieșim din această logică de permanentă hârjoană internă și să facem o opoziție unită și consistentă celor de la PSD și PNL. Asta pentru că duc țara în gard.  În loc să ne ocupăm de asta suntem întrebați în fiecare zi dacă pleacă Cioloș. ‘Cioloș pleacă? Când pleacă Cioloș? Cu cine pleacă?

Să presupunem că Dacian Cioloș pleacă din partid și mai ia după el…

Doamne ajută! Eu îi doresc și dacă are urmă de respect față de partid să plece cât mai repede, dacă tot pleacă! Ne ține, așa, cum e în logodna pe care o rupi în funcție de frunzele de la trifoi: ori pleci, ori nu pleci! Eu i-am și spus lui Dacian când se codea la momentul când au apărut acele stenograme cu șantajul la adresa conducerii USR… Eu i-am scris și atunci pe pagina de Facebook și îi spun și acum: lasă-ne! Lasă-ne, frate! Ori pleci, ori rămâi!

Ar fi o pierdere mare dacă pleacă Cioloș alături de alți oameni de lângă el, poate europarlamentarii vehiculați?

Ce să spun? USR nu stă în nimeni! Ori stă în maturitatea organizației, ori nu mai e USR. Vedetismele lui Cioloș nu ne ajută. Aici e o construcție dincolo de Drulă, Ungureanu, Cioloș… Am spus că vrem să reformăm România. Nu o poți face cu oameni care sunt atât de instabili.

Nu poți intra într-un proiect precum USR și, la un moment dat, fără motive întemeiate clar pentru toată lumea, să spui că îți iei jucăriile și pleci și să faci pe dezamăgitul de serviciu. Să derutezi până la urmă un electorat și așa destul de dezbinat și neîncrezător în politicieni. Din păcate nu înțelege nimeni nici ce l-a nemulțumit pe domnul Cioloș, nici ce vrea să facă cu viața lui politică mai departe. Mi se pare o aroganță din partea lui să lase lucrurile atât de neclare și noi să vorbim la nesfârșit. Asta probabil îi face plăcere, să vorbim despre el, să-l rugăm frumos să rămână, să spunem cât de important e el pentru partid și pentru țară! Nu, nu stă partidul acesta în Dacian Cioloș! Asta vă spun cu certitudine. Nu înseamnă că domnul Cioloș nu e un om important, nu e un om influent, un om care a făcut lucruri pentru țară, dar nu înseamnă că dacă pleacă el o să moară USR. Asta e cert!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.