Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cioloș și Iohannis își iau revanșa

Acuzați de către PSD că unul dintre ei nu poate fi numit decât „premierul zero” iar celălalt pleacă în străinătate doar în vacanțe, Cioloș și Iohannis și-au luat azi revanșa.

De la 1 decembrie 2017, românii vor putea intra fără vize în Canada. Anunțul a fost făcut astăzi de la Bruxelles, de către  președintele Klaus Iohannis, prezent pentru Summitul UE.

Citiți și: România, acord cu Canada. Românii vor putea intra fără vize

Canada propusese atât României cât și Bulgariei o renunțare etapizată a vizelor, a cărei finalitate să fie a doua jumătate a anului 2018, însă acest termen nu a fost mulțumitor pentru oficialii noștri.

Informația de azi vine după ce, în ultima perioadă, autoritățile de la București anunțaseră că își mențin ideea de a-și folosi dreptul de Veto față de „Acordul Economic și Comercial Cuprinzător” (CETA) dintre UE și Canada. Fiind vorba despre un acord negociat între cele două părți pe durata a mai bine de zece ani, poziționarea României este cu atât mai interesantă.

Trebuie precizat că și Bulgaria a anunțat disponibilitatea de a folosi dreptul de Veto, însă vârful de lance în pressingul realizat a fost reprezentat în cea mai mare măsură de partea română. De altfel, în vizita din vară din Canada, Cioloș a negociat atât în numele României cât și în cel al Bulgariei, la rugămintea premierului statului vecin, Boiko Borisov.

Este pentru prima dată când România a amenințat cu utilizarea dreptului de Veto în UE iar inițiativa este cu atât mai importantă cât și subiectul ales este unul delicat. Atât din partea europeană cât și din partea canadiană s-au realizat presiuni mari pentru semnarea acestui acord.

Fără doar și poate, anunțul privind ridicarea totală a vizelor pentru Canada încă de anul următor este o victorie a autorităților române în politica externă. Adeseori prizonieri ai unui complex de inferioritate față de Vest, de această dată am demonstrat că putem fi și altceva decât pioni de sacrificiu. Această victorie este cu atât mai importantă cu cât este în preajma alegerilor parlamentare și, astfel, Iohannis și Cioloș demonstrează votanților că sunt capabili să țină în șah în același timp atât UE cât și Canada. Deci, se poate, cum ar zice românul.

S-ar putea ca această dovadă de îndrăzneală în politica externă din partea președintelui și a premierului să își lase amprenta asupra rezultatelor votului din 11 decembrie. S-ar putea ca românii să-și dorească ca această îndrăzneală să continue și de anul viitor. PNL și USR s-au trecut deja pe listă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.