Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciorbea face apel la omologul său finlandez în cazul a doi copii preluaţi de autorităţi de la mamă

Inquam Photos / Octav Ganea
Ciorbea

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a trimis o scrisoare-apel omologului său finlandez, Tuomas Kurttila, cu privire la cazul a doi copii preluaţi de la domiciliul mamei de autorităţile de protecţie a copilului din Finlanda. Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului transmis, miercuri, Agerpres, Victor Ciorbea solicită sprijinul omologului său finlandez în vederea reintegrării copiilor la domiciliul mamei sau, dacă acest lucru nu este posibil, în vederea repatrierii de urgenţă a celor doi minori.

"În document, Avocatul Poporului solicită omologului său finlandez să analizeze cazul şi dă asigurări că prin acest demers sunt respectate pe deplin drepturile prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul Poporului apreciază, în scrisoare, că este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului din Finlanda şi că este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului", precizează sursa citată.

În comunicat se subliniază că mama copiilor este cetăţean român, tatăl este cetăţean finlandez, iar "potrivit jus sanguinis, copiii născuţi dintr-un cetăţean român sunt la rândul lor cetăţeni români". Legat de cazul semnalat, se adaugă în comunicat, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 27 februarie 2017, şi a efectuat o anchetă având ca obiect verificarea informaţiilor necesare soluţionării situaţiei celor doi minori, preluaţi de la domiciliul mamei de către autorităţile finlandeze, pentru care Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere, în scopul de a fi crescuţi în România de către bunicii materni.

"Conform relatărilor din presă, copiii, în vârstă de 10 şi 11 ani, provin din relaţia legal constituită a părinţilor naturali, tatăl finlandez şi mama româncă, având domiciliul pe teritoriul Finlandei. În cursul anului 2015, părinţii au divorţat, iar copiii au fost încredinţaţi mamei spre creştere şi îngrijire. Tatăl copiilor a depus o reclamaţie împotriva mamei acestora, afirmând faptul că fosta soţie intenţionează să părăsească ţara, împreună cu minorii, pentru a se stabili în România. Ca urmare a acestei reclamaţii, cei doi copii au fost preluaţi de către autorităţile finlandeze pentru o perioadă de şapte luni şi au beneficiat de măsuri de protecţie pe teritoriul Finlandei. La sfârşitul anului 2015, copiii au fost încredinţaţi mamei pentru o perioadă de aproximativ cinci luni", potrivit comunicatului.

Avocatul Poporului adaugă că din aceeaşi anchetă a reieşit că "începând cu luna mai 2016, atunci când autorităţile finlandeze pentru protecţia copilului au preluat copiii de la şcoală, şi până în prezent, copiii au fost instituţionalizaţi în centre de plasament diferite".

"Eforturile mamei privind reîncredinţarea minorilor au rămas fără rezultat, autorităţile finlandeze refuzând atât solicitările mamei privind reîncredinţarea copiilor (deşi aceasta dovedeşte faptul că îndeplineşte condiţiile morale, materiale şi locative adecvate creşterii şi îngrijirii copiilor), cât şi solicitările copiilor în acest sens, aceştia fiind pedepsiţi în centru pentru că îşi manifestă dorul faţă de mamă şi sora mai mare, astfel cum reiese din informaţiile furnizate de mass-media. Bunicii materni din România doresc repatrierea celor doi nepoţi la domiciliul acestora, motivat de faptul că şi-au vizitat anual nepoţii în Finlanda, stabilind relaţii psiho-afective adecvate cu aceştia. În familie, copiii au învăţat şi vorbesc limba română, pentru a putea comunica cu rudele pe linie maternă şi pentru a stabili relaţii de familie cu aceştia. Bunicii materni sunt absolvenţi ai facultăţii de medicină, actualmente pensionari, cu o stare de sănătate bună, prezentând garanţii morale şi financiar-locative adecvate, după cum rezultă din concluziile raportului întocmit de către DGASPC Neamţ şi înaintat Avocatului Poporului", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.