Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprian Ciucu, întrebări cheie pentru Gabi Firea

facebook.com/ciprian.ciucu
ciprian ciucu

Înființarea de societăți pe acțiuni de către municipalitate este un subiect care a produs și continuă să producă destule controverse în spațiul public. Astăzi, în ședința CGMB a fost votată înființarea a 10 S.A.-uri.

În acest sens, Ciprian Ciucu, din poziția de Purtător de Cuvânt al Grupului Consilierilor Liberali din CGMB, ridică zece întrebări cheie cu privire la demersul de înființare de către municipalitate a celor 19 societăți pe acțiuni, oferind practic prin acestea și argumentația cu privire la refuzul consilierilor generali liberali de a vota înființarea societăților.

Primele trei întrebări înaintate primarului general fac referire la dimensiunea „eficacității” acestor societăți. Consilierul general PNL se întreabă dacă societățile comerciale exploatează oportunități de piață relevate în urma unor studii de specialitate și dacă vor reuși să asigure o transparență și un control democratic mai bune decât cele efectuate asupra contractelor de achiziție publică.

Ciprian Ciucu susține că în practica internațională, municipalitățile înființează companii cu precădere în zonele de eșec ale pieței. În schimb, putem observa cum Gabriela Firea propune înființarea de S.A.-uri în multe domenii cu un interes crescut pentru mediul privat, precum IT, publicitate, pază și protecție sau imobiliare. Cum vor reuși aceste societăți să țină pasul și să fie competitive cu cele private, sunt întrebări la care deocamdată nu avem răspuns.

Municipalitatea propune înființarea a 19 societăți în tot atâtea domenii distincte. Ceea ce nu a reușit Gabriela Firea să explice în schimb este pe ce criterii au fost alese domeniile de interes și cu ce va veni în plus o societate înființată de primărie față de una privată.

Una dintre companiile înființate de municipalitate are ca domeniu de activitate „Activități de servicii în tehnologia informației.” Având în vedere criza de resurse umane existentă în momentul de față în domeniul IT, Ciprian Ciucu se întreabă cum va reuși o companie a municipalității să atragă specialiști la nivelul de salarizare al pieței, care în acest domeniu a atins un prag record.

Nu în ultimul rând, consilierul general PNL susține că la nivel european, societățile deținute de municipalități acoperă doar câteva sectoare cheie precum serviciile sociale, energia, furnizarea cu apă și agent termic. Astfel, Ciprian Ciucu o întreabă pe Gabriela Firea ce model administrativ are în vedere privind înființarea de companii în domenii bine acoperite de mediul privat, unde există un know-how dezvoltat pe parcursul a zeci de ani.

Fără doar și poate, înființarea a 19 societăți comerciale pe „repede înainte” de către municipalitate a provocat și va mai continua să provoace dezbateri cu privire la necesitatea, oportunitatea și chiar legalitatea apariției acestora.

Dacă majoritatea PSD-ALDE, sprijinită de voturile consilierilor PMP, încearcă grăbirea procesului de înființare a societăților comerciale, liberalii cer discuții aplicate pentru fiecare societate în parte, cer studii și analize de impact, susținând că o schimbare din temelii a modului în care se va face administrația publică locală în București nu poate fi realizată cu ochii închiși, fără a se ține cont de riscuri și de potențialele probleme care vor apărea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.