Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delicatul dosar al transferului de arme din Cipru spre Ucraina. Ciprioții impun condiții tari SUA și aliaților occidentali

Defense Express
tancuri BMP T-80 BUK

SUA și alte câteva țări din Vest au pus ochii pe arsenalul armatei cipriote - Garda Națională a Republicii Cipru. Ea are în dotare armament rusesc de ultimă generație care odată intrat în dotarea armatei ucrainene ar putea să îl folosească imediat. Numai că ciprioții susțin că nu îl pot ceda pur și simplu, ci că au nevoie la alte arme la schimb în condițiile în care tehnic vorbind Republica Cipru este în stare de război cu armata turcă care a instalat în Nordul insulei o Republică a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia. Toate discuțiile au loc în contextul în care deja SUA a ridicat embargoul asupră vânzării de arme către Cipru, relatează Kathimerini preluat de Rador.

Cipru nu va trimite armament în Ucraina, a declarat joi seara președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades. Răspunzând întrebării unui ziarist, Anastasiades a precizat: ”ceea ce vreau să spun e un singur lucru. Cipru este o țară semiocupată, are nevoie de o un blindaj de apărare și, prin urmare, fără un blindaj de apărare nu putem supraviețui. Prin urmare, vreau să liniștesc spiritele. Nu urmează ca noi să trimitem arme în Ucraina. Dacă există o țară care vrea să înlocuiască armamentul nostru cu unul modern și la fel de dinamic, creând astfel o forță de descurajare decisivă, acest lucru este complet diferit. Noi în Ucraina nu se pune problema să trimitem”.

Cu o zi în urmă, ziarul Kathimerini scrisese că se confirmă cu o întârziere de câteva luni informațiile potrivit cărora Nicosia nu respinge ideea de a ceda armele rusești de care dispune armata sa, în anumite condiții. Purtătorul de cuvânt al guvernului Republicii Cipru, Marios Pelekanos, a declarat pentru New York Times că guvernul cipriot ”ar fi gata să analizeze” transferul unor arme și muniții către Ucraina dacă acestea ”vor fi înlocuite cu alt echipament miltar de putere și capacități egale”. Din declarațiile lui Marios Pelekanos rezultă că subiectul respectiv se află pe masa unor oficiali americani în ultimele luni.

Armele rusești deținute de armata cipriotă au atras atenția SUA în încercarea de a întări armata ucraineană cu echipamente militare „familiare”. Cu excepția fostelor țări socialiste din Europa de Est, Garda Națională a Republicii Cipru este una dintre puținele armate care dispune de arme de tehnologie rusească ce pot fi folosite direct de armata ucraineană. Vizate pentru schimb sunt sistemele antiaeriene TOR M1 și BUK, tancurile T 80U, precum și tancurile blindate de luptă BMP3.

Interesul oficial al Nicosiei pentru cedarea armelor rusești nu trebuie considerat fără legătură cu ridicarea embargoului asupra armelor pentru Cipru de către SUA. Din câte se pare Nicosia este dispusă să dea curs acestui demers, cu condiția înlocuirii armelor rusești cu unele americane, fără a exista nicio sincopă în capacitatea de apărare a țării.

Joi, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Marios Pelekanos a revenit cu precizări legate de declarațiile făcute pentru New York Times și a insistat că nu există o propunere concretă sau consultări pe tema transferului de armament din Republica Cipru către Ucraina. „Nu au existat consultări concrete pe această temă. A fost ridicată problema în discuții și în diferite contacte pe care le-am avut fie cu partenerii noștri europeni, fie cu SUA, iar răspunsul nostru este că noi, Republica Cipru, nu suntem în poziția de a furniza arme, pur și simplu pentru că suntem o țară sub ocupație, suntem o țară care ar trebui să-și asigure capacitățile de apărare și, dacă ar fi să dăm curs unui astfel de demers, ne-am slăbi capacitățile de descurajare”, a spus Pelekanos. El a adăugat că, „ar putea fi luată în considerare o astfel de eventualitate, în sensul că echipamentele respective vor fi înlocuite cu echipamente echivalente sau mai bune”. „Dar nu există o propunere concretă, nu există nicio consultare, nu ne-au propus nimic pe care să-l evaluăm”, a spus  Pelekanos.

Răspunzând la o întrebare în acest sens, Pelekanos a spus că, din moment ce embargoul american asupra armelor pentru Cipru a fost ridicat, „SUA sunt încă o opțiune pentru Republica Cipru în ceea ce privește opțiunile sale de echipamente în general”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.