Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprul îşi suspendă programul de acordare a cetăţeniei contra investiţii

cipru

Ciprul a anunţat marţi că suspendă programul de acordare a cetăţeniei contra investiţii, ca urmare a informaţiilor privind abuzurile de acest mecanism care le oferea celor bogaţi acces la paşapoarte şi călătorii fără viză în Uniunea Europeană, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Suspendarea programului în forma sa actuală va intra în vigoare de la 1 noiembrie, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Kyriakos Koushos.

Investiţia minimă pentru a beneficia de acest program, popular în rândul ruşilor şi ucrainenilor şi, mai nou, şi al chinezilor şi cambodgienilor, era de 2 milioane de euro, iar criticii mecanismului l-au denunţat ca fiind opac şi încurajând spălarea de bani.

Suspendarea anunţată marţi vine după ce postul TV Al Jazeera a difuzat un documentar în care jurnalişti ai săi, prezentându-se drept intermediari pentru un investitor chinez fictiv şi cu cazier, au filmat cu camera ascunsă un înalt oficial, un deputat şi un avocat ciprioţi care s-au oferit să le acorde asistenţă.

Potrivit legii, persoanele cu antecedente penale nu pot participa la programul de cetăţenie contra investiţii.

Cei filmaţi pe ascuns în documentar au reclamat că li s-a făcut o înscenare şi au susţinut că raportaseră cazul autorităţilor.

Unul dintre ei, însuşi preşedintele parlamentului, Demetris Syllouris, al doilea om din stat, a asigurat imediat după anunţul suspendării programului că renunţă la îndeplinirea atribuţiilor sale în această calitate, începând din 19 octombrie şi până la finalizarea anchetei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.