Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circ la Iași: Senatorul USR Marius Bodea acuză primăria că promovează revizionismul teritorial

digi24.ro
Marius Bodea USR

Senatorul USR Marius Bodea acuză Primăria Iaşi că este "autoarea unei multiple orori culturale" şi că promovează revizionismul teritorial, după ce o hartă a României Mari a fost afişată pe gardul unui parc de joacă dintr-un cartier ieşean. Marius Bodea a scris, luni, pe Facebook, că Primăria Iaşi, singură sau în complicitate cu Ateneul Iaşi (instituţie în subordinea Primăriei – n.r.) este "autoarea unei multiple orori culturale", după ce "aşa-zisa hartă a României Mari, cu teritorii care au aparţinut pentru o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă statului român, a fost afişată pe gardul unui parc de joacă pentru copii", scrie News.ro.

"Întrece orice limită. O întrece pentru că apare într-o perioadă în care populaţia civilă ucraineană este măcelărită de trupele ruseşti, iar milioane de ucraineni au fost obligaţi să devină refugiaţi. Motivul este tocmai revizionismul istoric, teritorial practicat de Putin şi Federaţia Rusă. Harta pretinsă a României mari afişată cu însemnele Primăriei Municipiului Iaşi şi ale Casei Regale, sub sigla „Iaşi, oraş regal" este exact acelaşi lucru, la o scară mai mică: o formă de revizionism teritorial. Este linia putinistă de propagandă care a pătruns în România, prin AUR, şi vânturată pe reţelele sociale", a afirmat senatorul USR Marius Bodea.

El a amintit că PNL Iaşi este condus de istoricul Alexandru Muraru, care deţine şi calitatea de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, în timp ce edilul Mihai Chirica şi directorul Ateneului Iaşi sunt membri ai PNL.

"Chirica a fost, de altfel, naşul politic al lui George Simion. Sunt curios ca istoric şi preşedinte de filială ce părere are Muraru despre faptele celor doi subordonaţi politici ai săi. La fel, aş fi curios dacă şi Casa Regală a României se raliază la discursuri revizioniste, la promovarea unor personalităţi antisemite. Motivul pentru care astăzi Rusia a invadat Ucraina ţine, în mare măsură, de revizionismul istoric. În demenţa sa, Vladimir Putin vrea să şteargă cu buretele destrămarea URSS, să întoarcă istoria la nişte vremuri pe care mintea sa şi a colegilor KGB-işti le văd drept ideale. La fel cum mai avem şi noi nostalgici comunişti. Şi Lenin, şi Stalin, şi Ceauşescu şi-au condus popoarele prin nopţi de crimă, nu prin lumină", a mai scris senatorul Marius Bodea.

El consideră că "orice formă manifestă de revizionism istoric în epoca noastră, înseamnă prostie în stare pură sau fanatism ideologic". Pe reţelele de socializare, mai mulţi ieşeni l-au criticat pe edilul Mihai Chirica şi au susţinut că harta apare într-un moment nepotrivit. "Foarte plăcut pentru un refugiat ucrainean sa vadă pe o hartă din asta că revendicăm şi noi o bucată din ţara lor. Oare revizionismul nu e penal?", a scris Mihai M. Un alt ieşean, Iulian B., consideră că "e un gest iresponsabil, dar şi o reprezentare cartografică prostească din punct de vedere istoric". Conducerea primăriei ieşene nu a reacţionat, până în prezent, la aceste acuzaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.