Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cisiordania: Un palestinian a fost ucis în timpul unei rare operaţiuni a forţelor de securitate ale Autorităţii Naţionale Palestiniene

time.com
Cisiordania West Bank

Un palestinian a fost ucis marţi în ciocniri care au avut loc în oraşul Nablus din Cisiordania ocupată, în timpul unei rare operaţiuni a forţelor de securitate ale Autorităţii Naţionale Palestiniene menită să aresteze membri ai mişcării islamiste Hamas, au informat surse concordante, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate palestiniene, Talal Dweikat, a afirmat că Firas Yaish, un bărbat de 53 de ani, a fost ucis la Nablus, "într-un sector unde forţele de securitate palestiniene nu erau prezente". El a declarat că este aşteptat raportul medical pentru a cunoaşte de ce natură erau rănile victimei.

Ciocnirile au continuat în timpul dimineţii de marţi, potrivit AFP. Sute de tineri palestinieni au aruncat cu pietre asupra unor vehicule blindate ale Autorităţii Palestiniene, în timp ce schimburi de focuri au fost auzite prin oraş, potrivit Agerpres.

Talal Dweikat a confirmat arestarea lui Moussab Shtayyeh şi Amid Tbaileh, din raţiuni de securitate ce vor fi "divulgate ulterior".

Mare rival al partidului Fatah al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, partidul islamist Hamas a cerut eliberarea imediată a celor arestaţi, calificând aceste arestări drept "răpire" şi "crimă naţională".

Hamas, la putere în Fâşia Gaza, a criticat Autoritatea Palestiniană pentru că îşi coordonează în continuare acţiunile în materie de securitate cu Israelul.

Operaţiunile Autorităţii Palestiniene sunt relativ rare în nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat din 1976 de Israel şi scenă în ultimele luni a unor violenţe.

La rândul său, armata israeliană întreprinde în mod regulat operaţiuni în această regiune, unde grupări armate palestiniene sunt active. Aceste raiduri vizează arestarea unor persoane suspecte de "terorism" şi sunt însoţite adesea de ciocniri cu locuitori sau combatanţi.

Zeci de palestinieni, printre care membri ai unor grupări armate, au fost ucişi în timpul acestor operaţiuni, care s-au înmulţit după atacuri anti-israeliene comise începând cu luna martie.

Fatahul laic al lui Abbas şi partidul Hamas sunt în conflict din 2007, când islamiştii au preluat controlul asupra Fâşiei Gaza, în urma unui cvasi-război civil. Eforturile de reconciliere au eşuat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.