Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cît va mai dura 'dictatura' serviciilor?

Momentan rolul și atribuțiile Parlamentului, al Guvernului, al partidelor și administrației centrale și locale au fost preluate de servicii. Pe termen scurt era inevitabil însă pe termen mediu și lung nu e o soluție.

Udrea, Ponta, Băsescu, Ghiță sau Valer Marian acuză o conspirație a serviciilor și justiției împotriva bieților politicieni. Astfel, justiția și serviciile ar încerca să preia puterea eliminînd din joc oameni cinstiți care au furat doar cîte 600 de milioane de euroi de căciulă, deci o nimica toată, un ciuruc, un bacșiș. Adevărul e că clasa noastră politică a făcut implozie din cauza corupției isterice, a lăcomiei și iresponsabilității. Nu s-au mulțumit să fure cîte o bancnotă sau un teanc de bancnote din casa de bani. Au spart-o și au început să-și toarne în cap teancuri-teancuri, ca la nunțile de arabi. Statul român a prins crăpături sub greutatea Mafiei politice iar interesele strategice și poziția geopolitică a României au ajuns să fie puse în pericol. Mafia politică devenise mult prea periculoasă pentru România și interesele sale pe termen mediu și lung. Lăcomia și iresponsabilitatea, pornind de la Președinție, devenită bordel și sediu central al Mafiei, trecînd prin guvern, devenit casierie a mafiei, parlament, primării și conducerile partidelor, au reușit să atingă atît de grav interesele strategice ale României încît orice amînare a ofensivei totale anticorupție ar fi pus în pericol poziția României în lumea euroatlantică. Nu cred că justiția și serviciile au vrut puterea. Pur și simplu s-au trezit cu ea în brațe după ce au decapitat Mafia.

Lupta anticorupție e normală și absolut necesară. Problema e în altă parte. Noi nu avem mecanisme de selecție a clasei politice și nu avem cu ce înlocui actuala clasă politică. Clasa politică e o vastă încrengătură de rețele mafiote, acum paralizate de DNA și SRI (și SIE, pe relațiile externe ale Mafiei - și, evident, CIA, ca s-o spunem p-aia dreaptă, că de acolo pornește totul).

Adevărul e că trăim o nouă revoluție. Și după prima, cea din 1989, a existat un vid de putere, umplut temporar de Armată și alte structuri de forță. Armata nu a păstrat mult frîiele puterii. Fiindcă structurile de forță pot doar administra minimal pe termen scurt o țară. Nu au experiență, știința, nu au resursa umană, capacitatea, suportul popular și, mai ales, reprezentativitatea democratică pentru a putea face mai mult. Ele țin timona pentru scurt timp și doar pe cursul prestabilit, fără să poată face stînga sau dreapta. Doar politicienii pot conduce o țară. De aceea e absolut necesar ca acest vid de putere să dureze cît mai puțin posibil.

De aceea e nevoie de înlocuitori pentru actualii politicieni, cei care, în marea lor majoritate, vor fi ”pensionați” la Rahova, Jilava sau Tîrgșor, în cazurile grave, sau pur și simplu scoși pe tușă, în cazurile soft. Avem nevoie de politicieni care să preia marile partide, să facă partide noi, să preia Parlamentul, să preia Guvernul, administrația centrală și locală. 2016 e un an decisiv. Vom avea alegeri locale și parlamentare. E anul în care ar trebui să se încheie multe interimate. România nu poate fi condusă de vicepremieri de cazarmă, supercomitete conduse de Banca Națională, primari interimari, două partide jumătate în carantină-jumătate în arest.

Poate că nou veniții nu vor fi foarte experimentați și curajoși, poate că mulți vor fi în continuare fascinați sau intimidați de structurile de forță, însă în timp vor cîștiga și experiență, și curaj, și autonomie.

Actuala situație, deși inevitabilă în contextul dat, nu poate dura prea mult. Actuala clasă politică nu mai poate fi salvată sau reșapată. Drumul spre pușcării nu mai poate fi evitat. Ruptura dintre actuala clasă politică, transformată în Mafie, și interesele strategice ale României e prea gravă pentru a mai fi loc de întors. Pieirea actualei clase politice e ireversibilă. Mortul de la groapă nu se mai întoarce. Salvarea actualilor e imposibilă. Regimul cvasi-autoritar al serviciilor și justiției nu poate dura mai mult de cîteva luni, cel mult un an. De aceea e vital ca în 2016 să avem o nouă clasă politică în partide, Parlament sau Guvern. Avem nevoie de politicieni. Ei sînt singurii care au reprezentativitate democratică, suport popular, sînt purtători de suveranitate și dau socoteală alegătorilor măcar o dată la cîțiva ani.

Serviciile sînt ca citostaticile. Te scapă de cancer dar pe termen lung te omoară. Nu se iau decît o perioadă limitată de timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.