Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cîțu îl contrează pe Dîncu, după declarația despre Rusia: 'Forța noastră vine din această alianță cu NATO, din alianța cu Uniunea Europeană'

captura YouTube
Florin Citu

Florin Cîțu, președintele PNL, a reacționat la declarația controversată a ministrului apărării, Vasile Dîncu, referitoare la relația Europei cu Rusia. După ce Dîncu a afirmat, la Digi24, că „trebuie sa revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”, liderul PNL afirmă că România este pe un drum ireversibil alături de NATO.

Nu am văzut declarația respectivă, vă spun despre ceea ce cred eu. România a intrat pe un drum ireversibil alături de NATO, alături de partenerii Transatlantici, un drum pe care îl voi susține întotdeauna. Forța noastră vine din această alianță cu NATO, din alianța cu Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, Florin Cîțu.

Ulterior, ministrul Vasile Dîncu a revenit cu unele clarificări, invocând un discurs susținut de președintele Franței, Emmanuel Macon.

Cu privire la speculațiile apărute în spațiul public în legătură cu așa-zise controverse legate de declarații pe care le-am făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, în legătură cu Rusia și climatul de securitate european, doresc să fac următoarele precizări:

*Declarațiile în discuție au fost făcute în contextul în care Federația Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securității europene și euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianței către Europa Centrală și de Est.

**Consider că o astfel de cerere, prin care se dorește darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă și absolut de neacceptat.

***Vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, am evocat discursul susținut recent de președintele Franței, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.

****În cadrul acestui discurs, președintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spațiului euro-atlantic în domeniul securității și apărării, precizând că fundamentele securității continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună și nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaționare între state.

*****În acest context, parafrazându-l pe domnul președinte Macron, am afirmat și rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier și organizată pe principiul sferelor de influență, așa cum dorește, din păcate, Federația Rusă. Dacă tot este să învățăm din lecțiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu și nu împotriva Rusiei, continentul European a pășit într-o nouă eră. O eră în care toate țările europene respectă principiile dreptului internațional, fără utilizarea forței, a presiunilor și amenințărilor, respectând dreptul fiecărei țări de a lua propriile decizii”, scrie Dîncu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.