DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Scandalul Florin Cîțu, o RĂZBUNARE pentru mega-dosarul Murfatlar?

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Unul din consilierii premierului Ludovic Orban, Virgil Guran, a declarat sâmbătă, la Antena 3, că prim-ministrul a dispus verificarea acuzațiilor care i se aduc ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. Cîțu a fost acuzat că ar fi desființat un departament din minister care trebuia să se judece cu părinții săi. În declarațiile sale, Virgil Guran a strecurat un scenariu incendiar: totul ar avea legătură de fapt cu un dosar de răsunet și Florin Cîțu ar fi victima unei reglări de conturi.

Legat de razbunari, este dosarul Murfatlar si sunt oameni cu functii importante in ANAF... s-au dispus masuri si se pare ca....”, a declarat consilierul premierului Ludovic Orban.

În 2016, DNA a pus sub acuzare Murfatlar SA şi alte opt firme pentru evaziune fiscală de aproximativ 500 de milioane de lei. Procurorii spun că totul s-ar fi întâmplat cu sprijinul a opt şefi din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF. Doi ani de zile nu s-a mai auzit nimic de acest dosar. La începutul acestui an însă, după venirea PNL la guvernare, au început să se miște lucruri.

În ianuarie, surse judiciare au spus pentru STIRIPESURSE că procurorii DNA care instrumentează mega-dosarul economic "Murfatlar" ar fi primit recent expertiza financiar-contabilă în caz. Dosarul a stagnat la DNA în ultimii doi ani pe fondul dispunerii de către procurorii de caz a mai multor expertize între care şi cea sosită recent, cea financiar-contabilă.

Dosar de 500 de milioane de lei sechestru

Procurorii DNA au dispus, în februarie 2017, în dosarul "Murfatlar", măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri, terenuri şi fabrici de producere a băuturilor alcoolice până la concurenţa sumei de aproximativ 500 milioane lei.

Potrivit DNA, măsura asigurătorie vizează bunuri, terenuri şi trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice ce aparţin inculpaţilor Murfatlar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, Hecta Viticol SRL şi General Gas Management SRL.

Fabricile sunt din Prahova, Buzău şi Constanţa.

În data de 11 noiembrie 2016, DNA preciza, într-un comunicat, că procurorii anticorupţie au pus sub acuzare, până la acel moment, 41 de persoane (oameni de afaceri şi funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor şi ANAF) şi 9 firme în dosarul de evaziune fiscală de la Murfatlar, în care prejudiciul se ridică la 600 milioane lei prin fraude în domeniul producerii şi comercializării băuturilor alcoolice.

Acuzaţii de evaziune

Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, evaziune fiscală şi infracţiuni conexe infracţiunilor de evaziune fiscală.

Potrivit comunicatului, în dosar au fost puse sub acuzare 9 persoane juridice, pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi infracţiuni conexe infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv SC Murfatlar România SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL, SC Visteria Industries SRL, SC Oana Management SRL, SC Compania de Supraveghere IG SRL, SC General Gas Management SRL, SC Dante's Management SRL şi SC Hecta Viticol SRL.

În ordonanţele procurorilor se arată că există date şi probe din care rezultă că, în perioada 2010 - 2014, societăţile Murfatlar România SA, Euroavipo SA şi Bartenders Distilleries SRL, cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, cu ajutorul celorlalte firme menţionate, toate societăţi deţinute, administrate sau controlate în fapt de inculpaţii George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu şi Sorin Vasile Săvoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.

Anchetatorii susţin că activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care anumiţi funcţionari publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Fapte "spirtoase"

Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, sunt: autorizarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi; sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă; îngăduinţa funcţionarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi şi nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deşi societăţile au înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Toţi pe "liber"

În luna octombrie 2016, au fost arestaţi preventiv George Ivănescu, acţionar la compania de vinuri Murfatlar, precum şi acţionari sau administratori la firme de producere a băuturilor alcoolice: Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu şi Sorin Vasile Săvoiu.

Tot atunci, au fost plasaţi în arest la domiciliu Cristian George Lascu, fost director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor; Irina Tănase, fost şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, şi Ioan Toma, fost director general al Direcţiei generale juridice din cadrul ANAF.

Totodată, sunt urmăriţi penal mai mulţi directori din Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF, dar şi fostul secretar de stat Mariana Vizoli şi şeful Antifraudă, Daniel Diaconescu.

În cei doi ani de efectuare a expertizei uriaşe din dosar toţi inculpaţii au fost eliberaţi pe parcurs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.