Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciucă și Ciolacu s-au înțeles cu angajații din Sănătate: Angajări deblocate, creșteri de venituri și vouchere

Sanitas
Sanitas

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Uniunii Sindicale Sanitas, pentru a dialoga pe tema priorităților de finanțare din sistemul medical. Angajații din Sănătate amenințau cu greva de avertisment pe 8 iunie.

Principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare.

Memorandul promocat de MS

Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers inițiat deja la nivelul sistemului Educației, ambele domenii reprezentând priorități ale Coaliției de Guvernare.

Vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanță pentru toți angajații din sistem, promite Guvernul.

Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul transmite că va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017 (spor de 15% pentru turele de noapte și sărbători), inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

„Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare. Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale. Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. În cadrul discuțiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situației concediilor medicale”, transmite Executivul.

Dialogul va continua, pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

Negocierile de la Ministerul Muncii

Sindicaliştii din Sănătate au participat luni la sediul Ministerului Muncii, la o primă rundă de negocieri în ceea ce priveşte viitoarea lege a salarizării din sistemul bugetar.

Ei susțin trei principii fără de care nu vor accepta această nouă lege şi anume: niciun salariat să nu piardă din venituri, să existe creşteri predictibile pentru toţi salariaţii, să se refacă ierarhia în interiorul grilelor ţinând cont de importanţa socială a muncii fiecăruia, de nivelul de studii şi de riscurile la care sunt expuşi fiecare dintre salariaţi.

Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar și cel al asistenței sociale, amenință cu o grevă de avertisment de două ore pe data de 8 iunie și cu declanșarea grevei generale începând cu data de 15 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.