Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciucă: Vă mărturisesc că faptele de vitejie ale înaintașilor noștri m-au inspirat în cariera mea de militar și în serviciul public

captura video
ciuca, cotroceni

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri la Iaşi, la Ceremonia militară dedicată Zilei Victoriei în Europa, Zilei Uniunii Europene şi Zilei Independenţei că acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul, însă nu cel greşit înţeles ca naţionalism deşănţat, conflictual atât faţă de vecinii din exterior, cât şi faţă de diversitatea socială din interior.

El a subliniat că patriotismul reprezintă adeziunea şi însuşirea valorilor, a ideilor şi a principiilor care ne definesc ca naţiune.

”Celebrăm în aceste zile trei momente istorice, care au marcat destinul lumii libere, al Europei şi al României. 8 mai – Ziua Victoriei în Europa, 9 mai – Ziua Europei şi 10 mai – Ziua Independenţei României. Astăzi, când pacea şi securitatea continentului nostru sunt sub asediu chiar lângă graniţele noastre, vedem mai limpede ca oricând importanţa moştenirii pe care ne-au lăsat-o aceste momente istorice.

Moştenirea Zilei Victoriei în Europa din 1945 este cea a unui continent al păcii şi al prosperităţii, al triumfului binelui asupra răului, al democraţiei împotriva dictaturii. Ziua Europei ne-a adus în 1950 viziunea unui spaţiu de prosperitate de anvergură continentală, pe care îl construim în fiecare zi. 10 mai a marcat Independenţa României şi ridicarea unei naţiuni puternice şi libere”, a declarat preşedintele PNL, în discursul susţinut la Iaşi.

Importanţa zilei de 10 mai pentru naţiunea română

”Mă opresc asupra zilei de 10 mai, care are pentru noi multiple semnificaţii. La 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa Parlamentului Principatelor Unite. La 10 mai 1877, principele Carol a semnat Declaraţia de Independenţă a României faţă de Imperiul Otoman. Şi fac aici o paranteză pentru a clarifica aspectul privitor la dată: pe 9 mai 1877, Declaraţia a trecut de Parlament, însoţită de discursurile oficialilor vremii, printre care şi cel al marelui liberal Mihail Kogălniceanu.

Regimul comunist a dorit să şteargă din istorie semnarea de către principe a acestui act fundamental, pentru a scoate din memoria colectivă importanţa pe care ziua de 10 mai o are pentru naţiunea română. După exact patru ani, la 10 mai 1881, România a fost proclamată Regat, luându-şi locul meritat în ansamblul statelor europene”, a mai spus Ciucă.

Preşedintele Senatului a subliniat că nu trebuie să uităm însă că independenţa a fost câştigată prin sânge, pe câmpul de luptă.

Faptele înaintașilor, inspirație pentru Ciucă

”Militarii români au dovedit mult curaj şi spirit de sacrificiu la luptele grele de la Griviţa, Smârdan sau Plevna. Nu degeaba, Războiul Ruso-Turc din 1877-1878 îşi merită în istoriografia noastră numele de „Războiul de Independenţă al României”, a arătat preşedintele PNL.

”Vă mărturisesc că faptele de vitejie ale înaintaşilor noştri m-au inspirat în cariera mea de militar şi în serviciul public. Generaţia mea trebuie să trateze prezentul ca pe o datorie faţă de generaţiile viitoare, care vor citi în manualele de Istorie despre această perioadă. Avem obligaţia de a-i face pe urmaşii noştri să fie mândri de aceşti ani şi să nu uităm că istoria judecă pe fiecare după faptele sale.

Sunt adeptul conceptului potrivit căruia noi am luat ţara cu împrumut de la copiii noştri şi de aceea vreau să le dăm o Românie europeană şi dezvoltată, cu oportunităţi care să îi facă pe români să nu mai caute peste hotare soluţii pentru o viaţă mai bună. Asta înseamnă o ţară de care să fim mândri noi, acum, dar şi românii de peste o sută de ani care se vor uita la anul 2024 cum ne uităm noi la anul 1924”, a mai arătat Ciucă în discurs.

„Glorie eternă eroilor neamului!”

Potrivit lui Nicolae Ciucă. ”acesta este anul în care putem redescoperi patriotismul”. ”Însă nu cel greşit înţeles ca naţionalism deşănţat, conflictual atât faţă de vecinii din exterior, cât şi faţă de diversitatea socială din interior. Dimpotrivă! Patriotismul reprezintă adeziunea şi însuşirea valorilor, a ideilor şi a principiilor care ne definesc ca naţiune. Patriotismul înseamnă să construim în România şi să fim puternici în Europa”, a completat el.

”Glorie eternă eroilor neamului! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România şi să îi aibă pe militarii noştri în paza sa!”, a spus în final Nicolae Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.