Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciudatul caz al mesajelor lui Iohannis pentru UDMR. Cum s-a răzgândit preşedintele

iohannis discurs

Preşedintele Klaus Iohannis a avut două mesaje diferite pentru UDMR, cu ocazia Congresului din 17 aprilie, de la Cluj. Un mesaj a fost citit în cadrul evenimentului de consilierul prezidenţial Laurenţiu Mihai Ştefan. Un alt mesaj a fost publicat pe pagina web a Adrministraţiei Prezidenţiale şi şters după câteva ore. Între cele două mesaje există diferenţe esenţiale.

Potrivit HotNews, jurnaliştii de la publicaţia de limbă maghiară Transindex au descoperit că un prim mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis pentru Congresul UDMR, pe care Administratia Prezidenţială l-a postat pe pagină oficială vineri, 17 aprilie, era mult mai generos cu minoritatea maghiară, dar a fost între timp eliminat. Totuşi, textul s-a păstrat în memoria cache de la Google, de unde a fost recuperat.

Administraţia Prezidenţiale nu a recunoscut iniţial diferenţele dintre cele două abordări, iar ulterior a refuzat să comenteze. Întâmplător sau nu, la doar câteva zile după incident, purtătorul de cuvânt al lui Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, şi-a dat demisia.

Trei fragmente importante din mesajul publicat pe site au dispărut din discursul de la Cluj:

"Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreagă societate şi clasa politică în ansamblul ei."

"Dialogul şi construcţia pas cu pas împreună cu liderii politici ai majorităţii reprezintă singura soluţie viabilă. Doar aşa putem evita calculele electoraliste sau discursurile pline de stereotipuri, cum se întâmplă adesea atunci când se discută în spaţiul public despre autonomie. Subiectele sensibile în relaţiile dintre majoritate şi minoritate pot fi abordate doar pe calea dialogului, chiar dacă eforturile necesare par uneori enorme şi distanţa dintre cele două părţi insurmontabilă. Atât respectarea sau extinderea drepturilor minorităţilor, cât şi decizii majore precum conturul regiunilor pot fi obţinute şi consolidate doar deschizând şi menţinând canale de comunicare cu toate partidele politice care au un cuvânt de spus în politică românească."

"Putem creşte integritatea în politica românească dacă selectăm şi promovăm oameni care nu sunt corupţi sau coruptibili, care nu utilizează politica pentru a se îmbogăţi, ci pentru a aduce efectiv o contribuţie la binele comunităţii"

iohannis comunicat initial

Comunicat Iohannis -After

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.