Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CJUE lovește puternic în Polonia: Reforma justiţiei din 2019 încalcă dreptul UE

CJUE Curtea

CJUE lovește puternic în Polonia: Reforma justiţiei din 2019 încalcă dreptul UE

Reforma poloneză a justiţiei - implementată de către Guvernul populist şi naţionalist în 2019, care face obiectul unei încleştări între Varşovia şi Bruxelles - încalcă dreptul comunitar, anunţă luni Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează AFP, potrivit news.ro.

”Reforma justiţiei poloneze din decembrie 2019 încalcă dreptul Uniunii Europene (UE)”, mai ales prin partea referitoare la sistemul disciplinar al judecător şi la independenţa lor, anunţă Curtea într-o hotărâre, salutată imediat de către Comisia Euroepană (CE), care a sesizat-o cu privire la această reformă.

”Aceasta este o zi importantă pentru restaurarea justiţiei independente în Polonia”, a salutat comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders.

Legea poloneză aduce ”atingere independenţei judecătorilor”, acuză el.

”După hotărârea de azi (luni), legea privind puterea judiciară trebuie să fie adaptată în consecinţă”, cere comisarul european

Hotărârea CJUE rezolvă ”definitiv problema”, subliniază Didier Reynders şi îndeamnă autorităţile poloneze ”să se conformeze deplin hotărârii”.

În 2021, CJUE a condamnat Polonia la plata unei amenzi cominatorii de un milion de euro pe zi, cu scopul de a opri activităţile Camerei Disciplinare a Curţii Supreme poloneze, o instituţie-cheie a acestei reforme controversate a sistemului judiciar polonez.

Suma acestor amenzi a depăşit, în prezent, 550 de milioane de euro.

Polonia a refuzat mereu să plătească aceste amenzi, însă Bruxellesul a prelevat o parte a acesteia din fondurile europene destinate Poloniei.

Hotărârea CJUE ridică sancţiunea fiannciară - începând de la 5 iunie -, însă Polonia are obligaţia să plătească sumele datorate din trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.