Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CJUE menține sancțiunile financiare împotriva Poloniei: Modificările din sistemul judiciar sunt considerate insuficiente

CJUE Curtea

Noua lege prin care se elimină camera disciplinară pentru judecători a Curţii Supreme a Poloniei este insuficientă pentru eliminarea sancţiunilor financiare impuse Varşoviei de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP, anunță agerpres.

Întrebat dacă legea poloneză intrată în vigoare vinerea trecută va determina Comisia să ceară CJUE încetarea amenzii zilnice de un milion de euro impuse Poloniei, Christian Wigand a răspuns că "procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement - n. red.) despre care vorbim nu priveşte doar camera disciplinară; Comisia a contestat şi alte dispoziţii introduse prin lege în sistemul judiciar începând din decembrie 2019".

Din 3 noiembrie 2021, suma totală a sancţiunilor europene împotriva Poloniei se ridică la 250 de milioane de euro, reaminteşte AFP.

Penalizarea financiară a fost adoptată pentru a constrânge guvernul de la Varşovia să se conformeze unei decizii a CJUE prin care se cerea o reacţie la preocupările Bruxellesului privind sistemul judiciar polonez.

Mai mult, Comnisia Europeană a arătat în repetate rânduri că Polonia nu va putea primi fonduri de 35,4 miliarde de euro, din care 23,9 miliarde nerambursabile, din planul de relansare economică după epidemia de coronavirus, decât dacă va implementa reformele solicitate pentru independenţa justiţiei.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat Poloniei trei condiţii pentru eliminarea sancţiunilor: înlocuirea camerei disciplinare a Curţii Supreme cu o instanţă independentă şi imparţială, reformarea regimului disciplinar al magistraţilor, inclusiv prin anularea sancţiunilor disciplinare "controversate", şi posibilitatea ca judecătorii sancţionaţi să beneficieze de reexaminarea dosarelor lor în cadrul noilor reglementări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.