Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clădirea care a ars la Matei Balș avea aviz, dar nu avea autorizație. Explicațiile lui Raed Arafat

Inquam Photos / Octav Ganea
incendiu matei bals

Corpul de clădire care a ars vineri dimineață la Spitalul Matei Balș din București, eveniment în care au murit 5 oameni, avea aviz ISU, dar nu avea și autorizație de funcționare. Informația a fost prezentată vineri seară, la Antena 3. Prezent în emisiune, șeful DSU Raed Arafat a explicat de ce fenomenul unităților spitalicești fără autorizație de funcționare este atât de larg răspândit.

Citește și: Cine ar putea prelua 'zestrea' PMP

Șeful DSU a spus că la orice reparație, reorganizare, lucrare dintr-un spital trebuie cerut iar OK-ul din partea pompierilor. Acest lucru poate dura mult pentru că dupa unele observații ale pompierilor e nevoie sa se faca schimbari, schimbari care dureaza, fiind vorba uneori de achizitii si proceduri greoaie. In tot acest timp, nu este obligatoriu sa se inchida spitalul, pentru ca in cazul unor probleme se poate functiona si asa pana la remediere, nefiind lucruri foarte grave.

„Exista anumite aspecte cu care poate functiona, altele cu care nu poate functiona. La restaurante si cluburi se inchide, dar daca am merge sa punem lacat pe spitale...au fost luate si masuri de relocare a sectiei. Sa vii sa inchizi orice spital care nu are inca autorizatia obtinuta, inseamna sa lasi oamenii fara centre medicale”, a explicat Arafat.

„Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, a mai declarat seful DSU.

Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect, iar autorizaţia, pentru a fi emisă, necesită verificarea în teren a îndeplinirii măsurilor specificate în proiect, cum ar fi existenţa unor culoare de evacuare în caz de incendiu, a unor dotări cu sisteme de detecţie şi stingere şi altele.

În cazul Institutului Matei Balş avizul a fost eliberat anul trecut în martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.