Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudia Țapardel, europarlamentar PSD: Aderarea la Spațiul Schengen nu este un favor acordat României, ci o situație de normalitate în Europa

claudia tapardel

În urma dezbaterii care a avut loc azi în Parlamentul European de la #Strasbourg pe tema accederii României, Bulgariei și Croației în spațiul #Schengen, am depus o declarație scrisă în scopul susținerii dreptului neechivoc al țării noastre de a face parte din acest sistem și de a sancționa amânările nejustificate din partea anumitor state membre.

Așa cum recunosc și Comisia Europeană și Parlamentul, de mai bine de șase ani, țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice. Mai mult chiar, #România face parte deja și implementează sistemele instituite pentru a gestiona mai bine frontierele externe ale Uniunii, precum Sistemul de Informații Schengen sau Sistemul de Informații privind Vizele.

Ceea ce am dorit să subliniez astăzi în plen este că acest statut ambiguu în care România este deopotrivă observator, dar și un participant de facto trebuie să înceteze. Ar trebui, în schimb, să ne axăm pe consolidarea spațiului Schengen actual și a frontierelor sale externe și să punem mai mult accent pe solidaritate până când acest cuvânt nu se golește de conținut. Refuzul de a extinde spațiul Schengen în România și #Bulgaria trădează o lipsă de solidaritate și desconsideră angajamentele asumate, precum și propriul proces decizional.

Aderarea la spațiul Schengen nu este un favor acordat țării noastre, ci o situație de normalitate și necesitate pentru Europa. Această permanentă amânare nu face altceva decât să aducă gustul amar al nedreptății și să erodeze popularitatea proiectului european și a principiului de egalitate între statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.