Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Manda, dezvăluiri neașteptate despre relația dintre George Maior și Horia Georgescu

stiripesurse.ro
Claudiu Manda

Relaţia dintre foştii şefi ai SRI şi ANI - George Maior şi Horia Georgescu - a constituit subiectul principal al audierilor actualului ambasador al României în SUA de către Comisia parlamentară de control asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, a precizat preşedintele comisiei, Claudiu Manda. 

El a susţinut că afirmaţiile lui George Maior nu corespund în mare parte cu cele făcute la comisie, anterior, de Horia Georgescu, şi a adăugat că acesta a confirmat cele trei întâlniri despre care a vorbit fostul şef ANI. 

Manda a menţionat că va exista un raport în acest sens care va fi transmis plenului Parlamentului. 

"Ne-a interesat să discutăm elemente care vizează activitatea SRI şi activitatea domnului George Maior când era directorul SRI. Au fost o serie de afirmaţii apărute în spaţiul public şi la comisie care îl contraziceau pe domnul Maior după prima audiere, şi am dorit să le lămurim la comisie. Domnul Horia Georgescu ne spunea că relaţia dintre cei doi a fost una apropiată, de prietenie, că au mers împreună la diferite evenimente (...). Domnul George Maior ne-a spus în comisie (n.r - la o audiere anterioară) că îl cunoştea vag. Domnul George Maior a spus acum că îl cunoştea nu vag, ci foarte vag, dar a confirmat cele trei întâlniri pe care le-a avut după ce n-a mai fost director al SRI - una acasă la domnul Horia Georgescu, una la un restaurant în Bucureşti, şi încă una la sediul instituţiei ANI, când domnul Horia Georgescu era director la momentul respectiv. Contextul discuţiilor n-a vrut să-l detalieze foarte mult. (...) Spunea că nu a fost la alte evenimente decât cele prezentate sau decât cele pe care le ştim la sediul Serviciului. I-am adus aminte de o afirmaţie făcută de domnul Horia Georgescu pe care a confirmat-o că pe 15 ianuarie cred în anul 2015, când era directorul SRI, a fost prezent la ziua dlui Horia Georgescu, afirmaţie pe care a confirmat-o de data aceasta", a precizat Manda, la finalul audierilor lui George Maior în Comisia SRI. 

Un al doilea subiect al audierilor a fost legat de sesizarea pe care SRI a adresat-o ANI, care îl viza pe preşedintele Klaus Iohannis, acesta fiind declarat în stare de incompatibilitate deoarece deţinea simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA. 

"Domnul Maior neagă orice fel de implicare în această informare şi în acest traseu. Spune că informaţia a fost culeasă, conform procedurilor, şi transmisă SRI. Aceste lucruri afirmate de domnul Maior contravin celor spuse de Horia Georgescu. Noi avem suficient de multe elemente. (...) Până la sfârşitul lunii acesteia o să analizăm în comisie şi o să formulăm un raport pe care o să-l prezentăm Parlamentului. Sigur că nu a reuşit să ne spună de ce într-un caz de incompatibilitate din 2009 şi celălalt din 2010 informaţia a fost culeasă tocmai în 2013, tocmai în februarie, când domnul primar la vremea respectivă se înscria în PNL şi urma să devină prim-vicepreşedintele PNL, şi nici că ar fi făcut vreo analiză internă la momentul respectiv, deşi cunoştea nota", a afirmat Manda. 

El a arătat că George Maior a mai fost întrebat şi care este baza legală care permite SRI să furnizeze informaţii către ANI, informaţii de competenţa ANI, iar acesta a invocat Constituţia, legea securităţii naţionale, legea de organizare şi funcţionare a SRI. 

"L-am întrebat dacă în opinia domniei sale actuala conducere a SRI încalcă legea pentru că, de când nu mai este dl Maior director, nu au mai plecat informări de la SRI către ANI. Nu a dorit să comenteze, a spus doar că există o altă filosofie eventual de interpretare a legii şi Constituţiei. Noi vom avea concluzii", a mai spus Claudiu Manda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.