Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Soare (UNCSV): 'Ne aşteptăm ca efectele secetei pedologice severe să se resimtă în majoritatea judeţelor din ţară la culturile de primăvară'

Agerpres.ro
culturi agricole seceta

Efectele secetei pedologice severe ar putea să se resimtă în majoritatea judeţelor din ţară la culturile de primăvară, a afirmat Claudiu Soare, director adjunct executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), într-o scrisoare deschisă adresată fermierilor.

"Din păcate culturile agricole semănate în toamna anului 2021 sunt afectate în diferite grade de secetă cruntă pe o suprafaţă foarte mare a României. Din cauza lipsei de precipitaţii, culturile de toamnă au îmbătrânit prematur şi au ajuns la maturitate mult mai devreme sau chiar s-au uscat în unele zone calamitate. Sunt foarte multe zone unde recoltarea culturilor nu va fi rentabilă, prin urmare vor fi introduse pe tarlale animale pentru păscut sau plantele vor fi tocate pentru zootehnie sau încorporare în sol. În acest sens facem un apel la toţi fermierii să analizeze toate culturile înfiinţate în toamnă şi, dacă sunt calamitate într-o proporţie mai mare de 30%, să completeze şi să depună în regim de urgenţă la Primărie înştiinţarea de daune la culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2021, daune cauzate de seceta severă pedologică şi atmosferică", se menţionează în scrisoarea deschisă.

Directorul UNCSV susţine că autorităţile condiţionează demararea constituirea/actualizarea comisiilor de numărul de cereri înregistrate şi de aceea sunt necesare solicitările fermierilor.

"Este foarte important să existe o mobilizare a tuturor fermierilor afectaţi pentru a exista o singură deplasare a Comisiei pentru evaluarea şi constatarea pagubelor pe raza U.A.T. şi putea să fie finalizat procesul de realizare, validare, centralizare şi comunicare către Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Reamintim că aceste procese verbale sunt foarte importante atât pentru a informa APIA şi ANAF pentru înregistrarea drept cheltuieli eligibile în contabilitate şi TVA deductibil, cât şi pentru acordarea unor despăgubiri în funcţie de cât de gravă şi de mare va fi amplitudinea la nivel naţional. Ne aşteptăm ca efectele secetei pedologice severe să se resimtă în majoritatea judeţelor din ţară la culturile de primăvară", se mai spune în comunica, potrivit Agerpres.ro.

Conform sursei citate, pentru a veni în sprijinul fermierilor care au culturile afectate de secetă, Alianţa a insistat la conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să solicite oficial la Ministerul Afacerilor Interne, către toate prefecturile, consiliile judeţene, UAT-urile din ţară şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, constituirea/actualizarea în regim de urgenţă a comitetelor şi să se deplaseze acolo unde sunt solicitări pentru a avea timp să evalueze toate suprafeţele afectate pentru care sunt cereri, având în vedere că se va devansa perioada recoltatului şi că se pot utiliza încă din acest moment pentru Zootehnie.

"Totodată am insistat să întreprindă toate demersurile legale necesare pentru actualizarea sau emiterea unui nou ordin şi publicarea acestuia cu celeritate în Monitorul Oficial, care să ţină cont de specificităţile existente în 2022 şi noile termene care se impun", precizează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.