Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Climatologul Roxana Bojariu, despre episoadele extreme de vreme din ultimele zile: E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă!

www.opiniatimisoarei.ro
furtună, vijelie, ploaie, nori

Climatologul Roxana Bojariu, despre episoadele extreme de vreme din ultimele zile: E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă!

Furtuna Renata, care a adus un val de aer polar în Europa, a ajuns și la noi cu ploi, grindină și vijelii. În vestul ţării, temperaturile au scăzut de la o zi la alta cu 25 de grade, iar ninsoarea a schimbat drastic peisajul, iar unde nu a nins a plouat cu gheaţă.

În localitatea Miorița, din județul Constanta, grindina de mari dimensiuni a rupt solarii şi a distrus zeci de hectare de culturi agricole.

Au apărut scenele apocaliptice şi din Dubai, acolo unde a plouat atât de mult cât pentru doi ani. Există și o controversă, dacă nu cumva au fost provocate toate acele precipitațiile atât de abundente.

"Fenomenele extreme și-au mărit frecvența, dar și intensitatea, uneori și durata, în toate zonele, evident cu nuanțele locale respective.

Dacă e vorba de Dubai, acolo acele însămânțări care într-adevăr se fac au o caracteristică locală.

Poți să însămânțezi un nor anume în anumite condiții, dar nu poți să ai pe scară mare o însămânțare de nori, să-ți dea un asemenea fenomen.

Ați văzut că nu numai în Dubai, ci și în țările vecine, pe coasta acelei mări, am avut astfel de episoade cu precipitații abundente.

Așa că nu e vorba de o intervenție. Din păcate, e vorba de o intervenție, dar una necontrolată, prin intermediul încălzirii globale provocate într-adevăr de om, dar un semnal global cauzat de emisiile emise de activitățile umane: dioxid de carbon, metan, oxid de azot.

În cazul României, iarăși vorbim de un sistem de vreme care este alimentat cu o cantitate sporită de energie pe fondul încălzirii globale

Și dacă înainte am avut iarăși un aer extraordinar de cald pentru această perioadă, înlocuirea acestui aer cald cu un aer mai rece, adus de frontul atmosferic atașat ciclonului, evident că a însemnat și manifestări severe, a semnat în unele părți și grindină.

În funcție de altitudine, am avut și ninsori la înălțimi mai mari, tocmai pentru că acolo, climatic vorbind, temperaturile sunt cu atât mai scăzute cu cât mergem mai sus pe munte.

Și atunci, deși aceste fenomene ar fi obișnuite pentru primăvară, intensitatea lor este totuși mult mai mare decât ceea ce ar fi normal sau am fi considerat normal acum mai multe decenii.

Şi frecvența lor iarăși e modificată. Au mai fost astfel de episoade, dar faptul că ele se repetă relativ frecvent în ultimii ani e un semnal de alarmă și avem confirmată totuși legătura cu această cantitate sporită de energie din sistemul climatic pe fondul încălzirii globale.

Dar noi vedem și fenomene extreme în zona României. Noi deja le vedem", a spus Roxana Bojariu, șeful secției climatologice din ANM, joi, la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.