Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clotilde Armand, empatie zero. Blochează din pix și fără motivare lucrările la Centrul de Arși din incinta Spitalului 'Grigore Alexandrescu'/ Replica primarului

Radu Pop
sp grigore alexandrescu

Proiectul pentru construcția Centrului de Arși din incinta Spitalului de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București riscă un nou blocaj de minim șase luni după ce Primăria sectorului 1 a blocat lucrările începute în august 2023.

UPDATE: Primarul Sectorului 1 a reacționat acuzându-l pe secretarul de stat Alexandru Roboete că este ”piromanul lui Rafila” care își dorea ”să dea foc spitalelor de copii” (Toata reacția primarului mai jos)

Din 2014 de când a fost aprobat pe hârtie, proiectul Centrului de Arsi de la Spitalul de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu a fost blocat în mandatul ministrului USR, Vlad Voiculescu. Și a rămas așa, când în august 2023 în mandatul lui Alexandru Rafila proiectul a fost deblocat și contractul pentru construcție a fost semnat de Ministerul de resort. În octombrie 2023, la fix opt ani de la tragedia din Colectiv, au fost demarate lucrări de demolare în primă fază pentru a se putea începe construcția propriu-zisă a centrului.

În câteva luni, proiectul reintră într-un impas major și, coincindență sau nu, tot într-un mandat USR, de data aceasta blocajul a venit din partea Primăriei Sector 1, care a respins cererea de reautorizare a următoarelor obiecte - gospodaria de apă, centrala electrică, copertina UPU.

Toate acestea au fost autorizate în baza avizului de construire emis în iulie 2021, care a cuprins avizarea atât pentru centrul de arsi, cât și pentru alte construcții adiacente - gospodăria de apă, centrala electrică, clădirea fluide medicale, pasarele, copertina UPU, relocări de rețele etc.

Întrucat a fost necesară o modificare de temă de proiectare - normală într-un proiect de construcții -, proiectantul a depus la Primaria Sectorului 1 o nouă cerere de reautorizare doar pentru gospodaria de apă, copertina de la UPU și centrala electrică.

În mai 2023, în baza prevederii legii 50/1991 (art 17, para 15), a fost obținută o nouă autorizație care nu a adus nici o modificare la autorizația inițială (cu aceleași avize și documentație tehnică). Au existat mai multe discuții informale între proiectant și direcția urbanism din cadrul Primăriei Sectorului 1 legat de documentele care trebuie depuse și nu au fost aduse obiecții legate emiterea autorizației solicitate în decembrie 2023.

Paradoxal, pe 23 ianuarie spitalul Grigore Alexandrescu a fost notificat prin scrisoarea nr. 82162, că cererea de autorizare a fost respinsă. Primăria motivează doar cu prevederea legală în baza căreia este îndreptățită să respingă cererea de reautorizare ca urmare a modificării de temă de proiectare.

Centrul de arși de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu va avea 15 paturi dedicate marilor arși, dar și alte secții specializate. Noul corp de clădire necesită o investiție de aproape 77 de milioane de euro și presupune demolări masive în curtea spitalului. Prima clădire care va fi demolată a fost construită în anul 1900 și se află într-un stadiu avansat de degradare, al doilea corp de clădire care va fi demolat a fost construit în anii ‘30 - a fost închis în anul 2016, având un risc avansat de prăbușire, în caz de cutremur. La fel, a treia clădire care va fi demolată este tot una foarte veche și prezintă un grad avansat de degradare.

Pe lângă riscul seismic, riscul și mai mare vine însă din zona birocratică și a intereselor politice, edilul și echipa de la urbanism luând decizia, fără o motivare, de a bloca continuarea lucrărilor.

Reamintim că secția pentru mari arși de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală are termen de finalizare februarie 2025, la fel ca și celelalte centre din Timișoara și Târgu Mureș, adică la zece ani după Colectiv.

---

UPDATE - Reacția primarului Clotilde Armand pe X:

”Piromanul lui Rafila. Un PSD-ist de la Ministerul Sănătății vrea să dea foc spitalelor de copii

Sincer, te înspăimântă câtă prostie este în jurul Guvernului.

Aflu că s-a trezit un secretar de stat numit de PSD în Ministerul Sănătății să-și demonstreze prostia și incompetența. Spune el redacțiilor pesediste abonate la banii partidului că: ”Primarul USR al Sectorului 1, după ce a ţinut totul blocat cu o banală autorizaţie de demolare a unei magazii vechi de 40 de ani, revine şi blochează din nou, construirea Centrului de Arşi Grav pentru Copii”. Pentru declrația de mai sus piromanul lui Rafila trebuie demis.

Iată de ce:

- Investiția Centrului de Arşi Grav pentru Copii a beneficiat până în prezent de două autorizații de construire emise în regim de urgență maximă de către Primăria Sectorului 1 (respectiv sub 48 de ore) după ce au fost efectuate integral completările/ solicitările de documetații.

- Ulterior, reprezentanții spitalului, din motive de erori de proiectare și greșeli de calculare a nevoilor reale în raport cu funcțiunea de bază de SPITAL, conform prevederilor impuse de toți avizatorii implicați - ISU, DSP, mediu etc. - nevoilor care au fost conștientizate de către dânșii doar la etapa de detaliere a proiectului tehnic, au solicitat o documentație de urbanism de tipul AC modificare de temă.

- Analizând documentația depusă, am constatat că solicitările dânșilor nu puteau fi asumate printr-o documentație de autorizare prin modificare de temă așa cum au interpretat dânșii legislația, lucru care li s-a adus la cunoștință în scris, printr-o adresă, dar, și telefonic.

- În data de 25 ianuarie 2024, în intervalul orar 12-14, am primit în audiență, la sediul Primăriei, 3(trei) reprezentanți ai spitalului – manager, proiectant și constructor, persoane cărora le-am oferit întregul suport, explicații clare, direcții de abordare și de îndreptare a greșelilor de proiectare din documentația tehnică anterior transmisă de dânșii.

- În final aceștia au agreat modificările și redepunerea integral, a unei alte documentații de urbanism corectate și conformă cu legislația în vigoare.

- La nici 5(cinci) ore după această întrevedere este publicat un articol de presă reluat la televiziunile de casă ale PSD prin care sunt aduse acuzații grave privind situația reală și imaginea primăriei este denigrată.

Deci secretarul de stat PSD dorea rapid o autorizație fără aviz ISU la incendiu. Precum la Ferma Dacilor. Că poate merge și așa cu spitalele noastre unde tratăm copii. Așa face PSD treaba. Și mai trist este că acești ticăloși nu-și dau seama că prostia lor ucide vieți.”, a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.