Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Clovnul prezidenţialelor ucrainene', favorit în sondaje

Volodimir Zelenski

Apropiatele alegeri prezidențiale din Ucraina suscită un interes deosebit în presa franceză care l-a analizat și pe cel care pare a fi favorit în sondajele de opinie și pe care cotidianul catolic La Croix îl califica drept “clovnul prezidenţialelor ucrainene”.

RFI:

"Ucraina: comicul Zelenski la porţile puterii". Am citat un titlu din cotidianul Le Figaro legat de alegerile prezidenţiale din Ucraina, alegeri al căror prim tur de scrutin are loc duminică. De mai multă vreme presa franceză se interesează de acest “personaj” fără experienţă politică dar pe care sondajele îl dau favorit pentru postul de preşedinte.
În luna februarie cotidianul catolic La Croix îl califica pe Volodimir Zelenski drept “clovnul prezidenţialelor ucrainene”. Termenul este preluat şi de alte publicaţii, de exemplu revista Marianne sau de cotidianul Libération. Cotidianul Le Monde a scris despre “insolenţa” pe care acest star al improvizaţiei a transformat-o în armă politică.
Cotidianul Le Figaro constată însă, cu o oarecare nelinişte, că într-o ţară ca Ucraina, care se află în război cu Rusia, ar putea veni la putere un astfel de individ. Cotidianul francez îi citează însă şi pe unii ucraineni exasperaţi care s-au săturat de vechile figuri ale peisajului politic din ţara lor, precum şi de corupţia legată de numele lor. Un politolog ucrainean îl defineşte pe Zelenski ca un "cocktail derutant de inteligenţă şi incompentenţă". Tot Le Figaro îl citează pe un diplomat occidental uluit de ceea ce se întîmplă în Ucraina: oamenii confundă aproape ficţiunea cu realitatea, spune el, şi sunt gata să aleagă în funcţia de preşedinte un umorist care a jucat rolul unui preşedinte într-un serial de mare succes.(Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Corupţia este noul comunism. Aşa vede un expert în spaţiul ex-sovietic politica Rusiei prin care se foloseşte de corupţie, pentru a-şi consolida sferele de influenţă din fostul spaţiu sovietic, dar şi din estul şi centrul Europei. Brian Whitmore de la Radio Europa Liberă apreciază rezistenţa României la tacticile Moscovei, dar avertizează că Vladimir Putin nu se va opri, dacă Occidentul nu va găsi mijloacele potrivite pentru a-i îngrădi amestecul în afacerile interne ale altor ţări.
„Ce vrea Putin? Vrea ceva ce nu-i putem da. Vrea înapoi vechiul imperiu, vrea ca suveranitatea vecinilor lui să ia sfârşit şi de aceea nu cred că se va opri până nu obţine toate astea. Ca atare, tot ceea ce trebuie să facem este să-l ţinem în frâu, să prevenim toate acestea. Pentru că acum vedem cum a început asta în fostele republici sovietice, începând cu Ucraina.
Cred că primul pas este să readucă, să refacă fosta URSS, iar al doilea să refacă Tratatul de la Varşovia. Cred că Putin se va opri doar când va obţine ceea ce doreşte. Este ceva ce nu putem concepe, să se apropie de un asemenea stadiu, aşa că trebuie să-i îngrădim acţiunile. Trebuie să nu ne mai întrebăm ce vrea Putin, pentru că eu cred că ştim deja ce vrea şi ar trebui să ne întrebăm ce vrem noi. Noi vrem să asigurăm securitatea noastră şi a aliaţilor noştri, indiferent că se află în vecinătatea Rusiei sau nu.
Cred că vedem o rezistenţă serioasă în România, de exemplu, în acest moment. S-ar putea ca nu toată lumea să fie de acord cu asta, dar eu văd multă rezistenţă în România. Cred că pe măsură ce mergi spre Vest, cred că tot mai puţini oameni înţeleg această ameninţare. În Polonia, Ţările Baltice sau România cred că înţelegeţi foarte bine, foarte devreme, că se întâmplă în regiune ceva ameninţător.
Vedem cum corupţia a fost instrumentalizată, transformată într-o armă. Asta am vrut să spun când am folosit expresia corupţia este noul comunism, este un concept folosit din plin", a declarat Brian Whitmore, expert în spaţiul rusesc. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Banca Internaţională de Investiţii - International Investment Bank, IIB -, la care acţionar este şi România, este văzută de critici ca un instrument de răspândire a influenţei Moscovei în regiune şi ca un adăpost pentru spioni. Istoria Războiului Rece le dă dreptate. Guvernul maghiar îşi justifică deschiderea spre IIB prin faptul că banca va face din Budapesta un centru financiar internaţional. Nicio altă instituţie financiară internaţională nu-şi are sediul în Europa Centrală şi de Est. Însă forţa financiară a instituţiei este eclipsată de cea a băncilor de investiţii vestice consa­­crate. De asemenea, IIB nu-şi primeşte finan­ţa­rea de la guverne, ci o atrage de pe pieţele interna­ţio­nale.
IIB îşi va muta în cea de-a doua jumătate a acestui an sediul de la Moscova la Budapesta, unde va primi privilegii şi stimulente speciale, cum ar fi imunitate similară celei acordate diplomaţilor. Relocarea a fost cerută de premierul maghiar Viktor Orban preşedintelui rus Putin şi negociată de oameni de încredere ai şefului executivului ungar. Parlamentarul din opoziţie Zita Gurmai a descris instituţia ca fiind „calul troian al lui Putin“, în timp ce departamentul de stat al SUA a avertizat că Rusia va folosi IIB „pentru a-şi răspândi influenţa malignă în Ungaria şi în regiune“, scrie Financial Times. Alţi critici au scos la lumină legăturile familiei directorului executiv al băncii Nikolai Kosov cu serviciile secrete sovietice. Tatăl lui Kosov a fost agent operativ de top al KGB în Budapesta în anii 1970, iar mama sa a fost descrisă de agenţia de presă rusă Tass ca fiind „unul dintre cei mai deosebiţi spioni ai secolului XX“. Georgi Matyukhin, preşedinte al băncii după Războiul Rece, a fost timp de 13 ani agent KGB sub acoperire în IIB - doi ani ca angajat permanent şi 11 în rol de consilier, se arată într-o analiză a Political Capital, institut de cercetare politică şi consiliere de la Budapesta.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.