Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA a decis: Ce măsuri a luat după BĂTAIA de la B1 TV, dintre Mirel Palada și Mihai Goțiu

captura b1TV
bataie mirel palada

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să trimită o scrisoare către televiziunile de ştiri, în urma unei dezbateri aprinse pe tema conflictului violent care a avut loc între Mirel Palada şi Mihai Goţiu, într-un studio al B1 TV, într-o pauză, imaginile fiind difuzate ulterior.

Dezbaterea, care a durat aproximativ 50 de minute, a avut loc în cadrul şedinţei publice de joi, în urma unei adrese trimise Consiliului de Iulia Cristina Iancu, redactor la ziarul România Liberă, care a solicitat o poziţie oficială a CNA cu privire la incidentul petrecut pe 13 septembrie, la postul de televiziune B1 TV. La şedinţă au fost prezenţi în acel moment Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Lara Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Citește și: Atenție mare! Se schimbă legea energiei termice – la ce veți fi obligați

Ca răspuns la adresa trimisă de redactorul România Liberă, CNA a votat să precizeze că, întrucât evenimentul s-a petrecut în afara spaţiului audiovizual, într-o pauză, acesta nu intră în atribuţiile CNA.

Totuşi, Valentin Jucan a propus şi trimiterea unei scrisori, cu care au fost de acord Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Florin Gabrea. Ceilalţi membri CNA prezenţi în sală au fost împotrivă, scrie news.ro.

Citește și: Surpriză! Unde lucrează soția lui Mirel Palada și ce suma încasează lunar

”Eu v-aş propune să le trimitem o scrisoare tuturor posturilor de ştiri în care să le scriem articolele referitoare la obligaţiile moderatorilor şi ale invitaţilor, fiindcă sunt foarte puţine. Să le trimitem acest text şi să le spunem să ţine cont de ele, fiindcă altfel sunt pasibili de a fi sancţionaţi de CNA în baza acelor articole”, a spus Valentin Jucan, explicând că a făcut propunerea doar pentru posturile de ştiri, pentru că la acestea se găsesc de cele mai multe ori moderatori alături de invitaţi.

Dezbaterea pe acest subiect a fost deschisă de Radu Herjeu, care a declarat în privinţa adresei primite de la România Liberă că CNA nu poate avea o poziţie oficială pentru ceea ce se întâmplă într-un studio în pauza publicitară.

Citește și: Decizie istorică: ce a hotărât Curtea de Justiție a UE în cazul unui împrumut în franci elvețieni din România .

Dorina Rusu, propunere de întâlnire publică cu radiodifuzorii: „Poate că s-a ajuns aici şi pentru că noi nu am fost destul de fermi în diverse situaţii”

De acord cu Jucan, Dorina Rusu a adăugat că ar putea fi utilă o întâlnire publică cu toţi radiodifuzorii, în care membrii instituţiei să îşi exprime şi mai clar punctul de vedere. Această propunere nu a fost aprobată, având doar patru voturi pentru (Viorel Buda, Dorina Rusu, Florin Gabrea şi Radu Herjeu) dintre cele şase care ar fi fost necesare în acest sens.

Citește și: EXCLUSIV! Scandal imens într-o renumită companie din România! Angajații se revoltă, oficialii iau atitudine

”Nu există nici un motiv pentru care CNA s-ar implica în această situaţie, pentru că s-a întâmplat în pauză, pentru că moderatoarea, din ce am văzut, a gestionat momentul destul de bine, dar poate că ar fi momentul să avem o întâlnire cu radiodifuzorii, o întâlnire publică. Să ne întâlnim şi să le atragem atenţia asupra violenţei de limbaj, situaţiilor care s-au repetat de-a lungul timpului – nu de tipul acesta, dar au mai fost. Asta a fost ceva care a depăşit orice limită. Chiar dacă de data aceasta nu este vina moderatorului, postului de televiziune, totuşi, cred că am putea într-un fel să contribuim la schimbarea situaţiei, sau măcar să ne implicăm în gestionarea ei, în aşa fel încât să ne spunem punctul de vedere mai clar faţă de radiodifuzori, care, desigur, cunosc legea şi ştiu că aşa ceva nu e permis”, a spus Dorina Rusu.

Ea a adăugat: ”Poate că s-a ajuns aici şi pentru că noi nu am fost destul de fermi în diverse situaţii, poate că să le atragem atenţia că de acum vom fi mult mai fermi, pentru că bănuiesc că niciunuia dintre noi nu îi convine ca, de fiecare dată când se întâmplă într-un studio lucruri de tipul acesta, să fim blamaţi”.

Citește și: Atenție, pasageri! Comisia Europeană avertizează Ryanair – ce s-a întâmplat

Pe de altă parte, Valentin Jucan s-a arătat reticent la posibilul rezultat al unei astfel de întâlniri cu radiodifuzorii, despre care a spus că sunt lipsiţi de bună-credinţă.

”Eu cred cu tărie în buna-credinţă a doamnei Rusu când face invitaţia pentru ca noi să ne întâlnim cu radiodifuzorii. Cred în egală măsură în lipsa de bună-credinţă a radiodifuzorilor la o astfel de întâlnire. Pentru că am avut o grămadă de astfel de întâlniri, ba chiar la ultima la care am participat am avut parte şi de nişte minciuni mizerabile din partea unui director editorial al unui post de televiziune. În ceea ce mă priveşte, eu nu mai cred în cuvintele lor, în promisiuni şi în absolut nimic în ceea ce îi priveşte, fiindcă din punctul meu de vedere, singurul lucru care îi preocupă pe aceşti oameni, şi aici mă refer nu la jurnalişti, nu la toţi moderatorii, este ratingul, banii şi influenţa politică. Asta e ceea ce cred eu că se întâmplă în ceea ce priveşte televiziunile de ştiri”, a spus Valentin Jucan.

Citește și: EXCLUSIV! De la ce ar fi pornit războiul dintre Daniel Dragomir și Florian Coldea

El a adăugat că motivul pentru care s-a ajuns la o astfel de situaţie a fost neaplicarea legii de către Consiliu, de-a lungul timpului.

”Motivul pentru care s-a ajuns la o astfel de situaţie şi la astfel de prezenţe în studio iarăşi se trage din ceea ce am spus de foarte multe ori – neaplicarea legii de către acest Consiliu vreme de 10 - 15 ani, măcar în ceea ce priveşte articolele privind articolele privind obligaţia moderatorilor şi calitatea invitaţilor. Nu există un articol privind calitatea invitaţilor, dar există articole care vorbesc cu claritate şi reglementează limbajul permis într-o emisiune. Dacă acest Consiliu, şi nu mă refer la această configuraţie, ci Consiliul de-a lungul timpului, ar fi dat sancţiunile pe măsură, atunci posturile de televiziune s-ar fi uitat de două-trei ori pe cine invită într-un studio”, a explicat el.

Citește și: Toți angajații sunt vizați! Cu cât va crește salariul net prin scăderea contribuțiilor la stat

Jucan a mai spus: ”Atunci când inviţi personaje pe care le vedem mai tot timpul, despre care ştii că au limbaj colorat, fac rating. Eu cred că sunt invitate aceste persoane din două motive – ori fiindcă fac rating, prin atitudine şi limbaj, ori pentru că aduc servicii politice postului respectiv. În acest caz, pe care îl discutăm acum, a fost un astfel de lucru. În sensul că atunci când îi chemi pe aceşti doi oameni şi îi pui faţă în faţă, te cam aştepţi la o anumită coloratură a emisiunii. E adevărat că nu te aştepţi la ceea ce a ieşit”.

Valentin Jucan: „B1 TV a avut dreptate să difuzeze imagini din timpul conflictului care a avut loc în pauză”

Citește și: În sfârșit o poziție corectă! Vicepreședintele român al PE ia atitudine în problema Schengen .

Valentin Jucan a mai spus că este de părere că B1 TV a avut dreptate să difuzeze imagini din timpul conflictului care a avut loc în pauză, pentru că acesta s-a petrecut între un fost purtător de cuvânt şi un parlamentar.

”Am văzut discuţiile apărute în spaţiul public imediat după acel moment, am văzut că la un moment dat începuseră să fie pusă în discuţie o eventuală culpă a postului, moment în care postul a difuzat, pe bună dreptate zic eu, înregistrările, fiindcă e vorba de un fost purtător de cuvânt şi un parlamentar. Deci eu cred că postul de televiziune, pe de o parte, a respectat chestiunea de interes public şi pe de altă parte s-a apărat în spaţiul public”, a explicat el.

Citește și: Simona Halep, superbă la evenimentul unui brand renumit! Despre ce sponsor este vorba

Florin Gabrea acuză B1 TV pentru difuzarea imaginilor cu conflictul: ”A fost tot o cădere pe toboganul tabloidizării şi al senzaţionalismului”

Pe de altă parte, Florin Gabrea a spus că ar sancţiona postul B1 TV pentru difuzarea imaginilor cu conflictul, care a reprezentat ”o cădere pe toboganul tabloidizării şi al senzaţionalismului”.

Citește și: O celebră benzinărie intră la rupere! Cum vrea să-i dea gata pe TITANII electricității

”După opinia mea, greşeala maximă a postului B1 TV este că s-a dat cu bună ştiinţă, voluntar, secvenţa de bătaie urmărită de camerele de supraveghere. Pentru asta, sincer să fiu, aş amenda, aş sancţiona postul B1 TV. Pentru care motiv trebuie să dai o secvenţă de bătaie în direct? Pentru ce? Pentru că în felul acesta tu ai obţinut nişte audienţe dacă tu ai anunţat – noi vom da această emisiune. Deci a fost tot o cădere pe toboganul tabloidizării şi al senzaţionalismului”, a spus el.

Dorina Rusu a intervenit în discuţie, precizând că există reclamaţii înregistrate la CNA în privinţa secvenţelor care au fost difuzate ulterior, acestea urmând să fie discutate în cadrul unei şedinţe publice, când acestea vor urma pe ordinea de zi.

Citește și: Paradoxul gigantului RCS&RDS: Din ce în ce mai puternic pe o piață unde devine un jucător tot mai mic!

Orsolya Borsos propune amendarea fiecărui derapaj viitor, pentru rezolvarea situaţiei pe termen lung

Orsolya Borsos a spus că nu ştie dacă o întâlnire cu radiodifuzorii ar avea vreun rezultat, o soluţie pe termen lung putând fi consecvenţa în aplicarea sancţiunilor.

Citește și: Olguța Vasilescu a dat asigurări! Ce pregătesc ALEȘII

”Legat de violenţa de limbaj sau ceea ce se petrece pe micile ecrane, este foarte sever din punctul meu de vedere şi sunt consecinţe şi în afara ecranelor – cum este şi cazul B1 TV sau cum a fost isteria antimaghiară vara asta şi ne-am trezit la Cluj cu bătăi de la ultraşi şi aşa mai departe. Nu ştiu dacă o întâlnire amicală sau nu, informală, să zic aşa, poate să dea un rezultat. Eu cred că trebuie să amendăm de fiecare dată aceste derapaje, şi atunci, dacă noi suntem consecvenţi în a da amenzi la fiecare televiziune care face aşa ceva, atunci poate o să avem o schimbare”, a spus ea.

În cadrul discuţiilor, Valentin Jucan, a precizat, la rândul său, că este necesară aplicarea mult mai severă a articolelor care ţin de limbaj, de obligaţiile invitaţilor şi de cele pe care le au moderatorii.

Citește și: Știi ce consumi? A fost identificat un parizer cu până la 12 E-uri, produse doar cu grăsimi saturate și peste 55% din doza zilnică de sare în doar 100g de produs

Radu Herjeu, despre scrisoare şi propunerea de întâlnire: „Frecţie la piciorul de lemn”

Radu Herjeu a spus că, din punctul său de vedere, cele două propuneri ale colegilor săi nu ar genera rezultatul dorit, pentru că radiodifuzorii fac anumite derapaje cu bună ştiinţă.

Citește și: Mai atacă un jurnalist! După ce i-a „turnat” pe Sorina Matei, Tăpălagă și Turturică, fostul ofițer SRI lansează un nou ASALT

”Scrisoarea asta este tot o frecţie la picior de lemn, cum ar fi şi întâlnirea propusă de doamna Rusu. Pentru mine, de doi ani şi jumătate, este foarte clar că radiodifuzorii nu sunt nişte pierduţi în ceaţă şi trebuie CNA să le arate încotro e lumina. Ei ştiu foarte bine unde e lumina, ce prevede legea audiovizualului. Ei îşi invită cu bună ştiinţă anumite personaje, abordează anumite subiecte într-un anumit fel cu bună ştiinţă, de multe ori îşi fac calcule înainte – cam ce amendă ar putea lua şi ce profit ar putea avea din emisiunea respectivă”, a spus el.

Radu Herjeu a adăugat că nu şi-ar dori să fie adoptată o măsură în beneficiul imaginii CNA, ci că soluţia ar fi aplicarea sancţiunilor cu stricteţe.

Citește și: HALUCINANT! STATUL ROMÂN scoate CEA MAI COSTISITOARE publicație din lume – cât cheltuie per exemplar

”Nu mi-aş dori să facem asta doar pentru imaginea CNA, să dăm senzaţia că facem şi noi ceva. Eu sunt de acord cu Orsolya Borsos – dacă vrem să facem ceva, haideţi să începem să sancţionăm aşa cum trebuie derapajele, xenofobiile, rasismele şi aşa mai departe, care din punctul meu de vedere sunt mult mai grave decât un cuvânt aruncat aiurea, pentru că pe termen lung au o influenţă mult mai mare asupra societăţii. Între noi fie vorba, nimeni nu se aştepta ca Mirel Palada să dea cu senatorul de masă. Mirel Palada este un tip foarte acid în vorbă. Nu este cunoscut şi nimeni nu a spus despre el vreodată că ar fi făcut vreun gest de violenţă, public sau privat. Sincer, pentru mine a fost o mare surpriză văzându-l în ce hal şi-a ieşit din sărite”, a încheiat el.

Citește și: Atenție! Ce mașini se ieftinesc în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.