Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA: eSTRADA TV şi Antena Stars - amenzi de 15.000 de lei şi 5.000 de lei pentru încălcarea principiului informării corecte

SONY DSC

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat marţi posturile eSTRADA TV şi Antena Stars cu amenzi în cuantum de 15.000 de lei, respectiv 5.000 de lei, din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale referitoare la prezentarea "corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă" în cadrul unor emisiuni dedicate vaccinării împotriva COVID-19 şi adoptării certificatului verde.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Consiliul Naţional al Audiovizualului, întrunit în şedinţă publică, a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor referitoare la modul în care a fost abordat subiectul pandemiei de COVID-19 în cadrul unor emisiuni transmise de posturi centrale de televiziune şi radio în luna octombrie 2021.

Constatând încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizuale, membrii CNA şi au decis să aplice următoarele sancţiuni:

*** amendă de 15.000 de lei postului eSTRADA TV - Televiziunea Zonei Metropolitane Bucureşti pentru emisiunea "România unită" din 26 octombrie 2021, difuzată cu încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Printre subiectele ediţiei s-au numărat: iniţiativa legislativă privind impunerea certificatului verde la locul de muncă, materiale video înregistrate în care au fost prezentate declaraţii ale specialiştilor, referitoare la reacţiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19.

Amenda a fost propusă de Mircea Toma, membru CNA, care a reproşat postului prezentarea unor "informaţii incorecte". "15.000 va fi şi adaug aici şi acea informaţie nefericită, care e foarte gravă, pentru că ea trimite, de fapt, la ideea negaţionismului. Pentru că atunci când cobori în derizoriu, prin comparaţii în care aduci Nuremberg şi exemplul Holocaustului, ca să compari cu ce se întâmplă în România - steaua galbenă şi certificatul verde - să fim serioşi. E foarte gravă comparaţia, pentru că, practic, minimizezi ceea ce s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, minimizezi Holocaustul. Iar asta este faptă care este condamnată prin lege", a afirmat Mircea Toma.

La stabilirea sancţiunii s-a ţinut cont şi de încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului şi art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Cod la difuzarea ediţiei din 28 octombrie 2021 a emisiunii "Starea de veghe". Totodată s-a avut în vedere şi nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) în ediţia din 26 octombrie 2021.

*** amendă de 5.000 de lei postului Antena Stars pentru emisiunea "Xtra Night Show", difuzată în data de 19 octombrie 2021. "Postul nu a respectat dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) conform cărora 'în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă'", precizează CNA.

*** somaţie publică postului Aleph News pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 73 din Codul audiovizualului în ediţia din 21 octombrie 2021 a emisiunii "Marius Tucă Show", în cadrul căreia a fost invitată actriţa Manuela Hărăbor. Potrivit reglementării, "este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.