Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNMR: Este nevoie de sporirea transparenţei activităţii Comisiei comune de control SRI

vot parlament

Joi, 10 decembrie 2015, membrii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) au avut o întâlnire de lucru cu domnul deputat Georgian Pop, Preşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI.

Înafara prezentării măsurilor cuprinse în Planului Naţional pentru Modernizarea României propus de CNMR şi a informării domnului deputat Pop asupra  protocolului de colaborare deja semnat între CNMR şi Camera Deputaţilor, aprobat de către Biroul Permanent al acesteia, reprezentanţii Coaliţiei au făcut câteva propuneri Preşedintelui Comisiei care să sporească transparenţa activităţii Comisiei, dar şi să întărească controlului civil asupra serviciilor de informaţii, respectiv:

 

1. Realizarea unei proceduri transparente de nominalizare a membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, respectiv modificarea Legii nr. 30/1993 şi a Statutului Deputaţilor şi Senatorilor prin obligarea juridică a partidelor politice să nominalizeze persoanele potrivite pentru Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI;

 

2. Realizarea unui control parlamentar direct asupra structurilor de informaţii departamentale cu atribuţii pe teritoriul României, respectiv a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi a Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale;

3. Sporirea tranparenţei activităţii Comisiei, întărirea controlului civil asupra serviciilor de informaţii şi a răspunderii Comisiei faţă de cetăţeni prin informări publice lunare sau trimestriale, înafara Raportului anual, care să cuprindă categorii de informaţii cuprinse în Raportul anual;

4. Transmiterea publică a unei statistici de informări pe domenii de activitate cu frecvenţă mai ridicată decât în prezent.

Domnul deputat Pop a fost de acord cu aceste propuneri, susţinând că sunt pertinente şi legitime şi sunt de natură a îmbunătăţi percepţia societăţii civile asupra Comisiei. Preşedintele Comisiei a precizat că pentru punerea în aplicare a unora dintre propuneri va fi nevoie de modificări ale legislaţiei actuale, domnia sa solicitând şi ajutorul membrilor CNMR prin care aceştia să vină cu propuneri şi expertiză în vederea modificării legilor.

 

În contextul în care Serviciul Român de Informaţii (SRI) transmite cu regularitate informări către beneficiarii legali ai informaţiilor ce privesc siguranţa naţională, membrii CNMR au precizat că este necesară modificarea Legii privind responsabilitatea ministerială în sensul obligării cel puţin a miniştrilor, în calitatea lor de beneficiari legali, să răspundă SRI în ceea ce priveşte modalitatea de valorificare a informaţiilor primite.

În noul context al ameninţărilor pe plan global, domnul deputat Pop consideră că unele dintre cele mai mari vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale sunt reprezentate de lipsa unor prevedări legale clare, referindu-se la Legea privind securitatea cibernetică şi Legea privind cartelele prepay. La rândul lor, membrii CNMR au precizat că cele 2 legi sunt de o reală importanţă pentru România şi le vor susţine în noua formă până când acestea vor fi promulgate şi puse în aplicare.

 

De asemenea, Preşedintele Comisiei a propus membrilor CNMR să existe întâlniri trimestriale sau ori de câte ori va fi nevoie între Comisie şi Coaliţie, domnia sa adresând rugămintea către reprezentanţii CNMR ca în măsura în care au informaţii care privesc posibile abuzuri făcute de către SRI împotriva cetăţenilor, acestea să fie aduse imediat la cunoştinţa Comisiei.

 

Totodată, domnul Ion Popescu, preşedinte al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN şi vicepreşedinte al CNMR, a tras un semnal de alarmă legat atât de pericolul la care este expus sistemul energetic românesc, cât şi cel provocat de desfiinţarea perimetrelor miniere şi lipsa consolidării iazurilor de decantare care pot afecta cu substanţe periculoase suprafeţe importante de pământ şi ape şi viaţa cetăţenilor din acele zone. Preşedintele Comisiei a precizat că informaţiile prezentate reprezintă elemente care vizează securitatea naţională şi va face toate demersurile pentru ca aceste informaţii să ajungă la toţi decidenţii responsabili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.