Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNMR susține acțiunile Ministrului Sănătății de 'curățire a sistemului medical din mafia din sănătate'

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea ministrul sanatatii

Problemele sistemului medical românesc nu sunt noi și au fost identificate, prezentate și discutate de nenumărate ori în ultimii ani, fie în urma unor scandaluri cum ar fi tragedia de la Clubul Colectiv, fie urmare a crizei dezinfectanților.

Citește și: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a primit 71 de milioane de lei pentru dotarea Blocului Operator Central

Potrivit CNMR, „realitatea ne-a demonstrat că soluțiile nu sunt simple și ușor de găsit și că o reformă reală a sistemului sanitar care să fie fundamentată pe un set de reglementări foarte clare este prioritară și inevitabilă”.

Coaliția Națională de Modernizare a României susține că vestea despre produsele biocide folosite în spitale pentru dezinfecţia suprafeţelor „a zguduit iarăși structura deja fragilă a sistemului sanitar, dar de data aceasta dezinfectanții falși din spitale au fost identificați chiar de către Ministerul Sănătății, care a făcut plângere penală în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă.

„Anchetele în această speță au fost demarate după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora substanțele folosite la dezinfecție în spitale ar fi fost diluate. Compania care produce biocidul respectiv a oprit producția și distribuția, iar Ministerul Sănătății a decis să trimită corpul de control în spitale pentru a verifica problemele legate de calitatea dezinfectanților. La inspecții au participat și reprezentanți ai Inspecției Sanitare de Stat, dar și inspectori din cadrul Direcțiilor de Satate Publică. Ministrul Sănătății a dispus ca inspectorii Direcțiilor de Sănătate Publică să facă o serie de controale periodice privitoare la eficacitatea acestor produse biocide și la compoziția lor. Astfel au fost derulate mai multe acțiuni pe acesta temă fiind analizate un număr de 15 produse biocide și urmare analizei s-au constatat neconformități la trei produse. Pentru conformitate și pentru o decizie avizată, analiza produselor biocide a fost confirmată de un control extern efectuat de către experți din Franța. În urma constatării acestor neconformități, s-a luat măsura retragerii acestor produse din spitale pentru ca ele să nu mai intervină asupra sănătății populației și s-au depus plângeri penale către firmele care au comercializat aceste produse.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dispus ca în paralel, echipe ale ministerului să facă verificări în toate spitalele din ţară.

CNMR își exprimă îngrijorarea în legătură cu tensiunea socială care a crescut în urma dezvăluirilor făcute pe subiectul dezinfectanților și este alături de cetățenii care așteaptă măsuri concrete și un plan de acțiune care să genereze soluții. Tocmai de aceea sprijină și solidarizează cu ministrul sănătății Sorina Pintea în demersurile și acțiunile întreprinse în procesul de salubrizare și eficietizare a sistemului de sănătate din țara noastră”, se arată într-un comunicat de presă al CNMR.

De asemenea, și Alexandru Cumpănașu, președintele CNMR, a avut un punct de vedere pe acest subiect: “Pentru că tema sănătății publice este una cu un impact foarte puternic la nivelul întregii populații și pentru că rolul sistemului sanitar este acela de a asigura starea de sănătate a populației dar și accesul la servicii medicale de calitate pentru toți cetățenii, atenția CNMR acordată acestui subiect este foarte mare. Călcâiul lui Ahile al acestui fenomen este prețul pe care societatea românească l-ar putea plăti pe termen mediu și lung prin pierderea treptată a încrederii în sistem ul sanitar din țara noastră, daca nu se vor lua măsuri urgente pentru implementarea Strategiei Naționale de Sănătate și pentru investiții masive în sănătate, în educația pentru sănătate, în resurse umane profesioniste și în infrastructura sanitară modernă. Personal, respect, sprijin și am încredere în toate demersurile întreprinse în ultimul timp de ministrul sănătății Sorina Pintea pentru crearea și gestionarea unui sistem de sănătate eficient și transparent și pentru eliminarea parțială a anomaliilor si a mafiei care afectează structura de baza a sistemul medical românesc”, a spus Alexandru Cumpănașu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.