Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNN | Cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina: Este din ce în ce mai 'probabil' ca Belarus să intre în conflict

donetk lugansk rusia ucraina rusia

Cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina, miercuri, la mijlocul zilei, conform CNN:

Atacuri rusești asupra Mariupolului: Un convoi de 11 autobuze goale care se îndreptau spre Mariupol a fost rechiziționat de forțele ruse, potrivit guvernului ucrainean. Rușii au condus autobuzele, împreună cu șoferii și mai mulți lucrători ai serviciilor de urgență, într-o locație nedezvăluită, spune guvernul. Între timp, de pe mare, vin lovituri de la navele rusești din Marea Azov către orașul de coastă, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Orașul a fost deja supus unui bombardament rusesc continuu, cu lansări de rachete cu rază lungă de acțiune și artilerie în afara orașului.

Ofensivă navală: Rușii au acum aproximativ 21 de nave în Marea Neagră, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, în timp ce a apărut o înregistrare video care arată lansarea de rachete de croazieră de pe o navă în largul Crimeei, la vest de orașul Sevastopol. Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată rachetele îndreptându-se spre Ucraina.

Moscova nu exclude folosirea armelor nucleare: Purtătorul de cuvânt principal al președintelui rus Vladimir Putin a refuzat să nege faptul că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare. Dmitri Peskov, vorbind pentru CNN, a refuzat în repetate rânduri să excludă faptul că Rusia ar lua în considerare folosirea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova consideră a fi o "amenințare existențială".

Belarus s-ar putea alătura războiului: SUA și NATO consideră că Belarus s-ar putea alătura "în curând" Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali americani și NATO, și că această țară ia deja măsuri în acest sens. Este din ce în ce mai "probabil" ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar NATO.

Mai multe discuții: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Rusia sunt în curs de desfășurare. El urmează să se adreseze separat parlamentului japonez și Adunării Naționale franceze în această dimineață.

Acțiune în SUA: Președintele american Joe Biden va sosi miercuri la Bruxelles pentru un summit NATO planificat - unul dintre numeroasele summituri la care va participa în Europa în această săptămână. La aceste summituri, se așteaptă ca el să dezvăluie sancțiuni împotriva membrilor Dumei. Aceste sancțiuni vor viza sute de ruși care servesc în organul legislativ inferior al țării, a declarat un oficial familiarizat cu anunțul.

Contraofensivă ucraineană: Forțele ucrainene au încercat să recupereze teritoriu în ultimele zile, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Acestea au preluat controlul asupra orașului Makariv, un oraș aflat la 50 de kilometri vest de Kiev, au anunțat Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook. Există, de asemenea, indicii că forțele rusești au suferit reculuri la nord de Kiev, în zonele pe care le-au deținut aproape de la începutul invaziei.

Petrolul rusesc: Gigantul energetic francez TotalEnergies a declarat că va înceta să mai cumpere petrol și produse petroliere rusești cel târziu până la sfârșitul anului 2022 "având în vedere înrăutățirea situației din Ucraina", potrivit unui comunicat de presă al companiei. TotalEnergies a avertizat că va continua să cumpere gaze naturale din Rusia. Între timp, prețul petrolului continuă să urce cu 7%, în timp ce Europa dezbate interzicerea petrolului rusesc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.