Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coadă de Bobotează - Oamenii așteaptă să ia apă sfințită de Patriarhul Daniel

Inquam Photos/ Octav Ganea
patriarhul daniel

Coadă la Catedrala Mântuirii Neamului, acolo unde Patriarhul Daniel va ține slujba de sfințire a apei de Bobotează. Credincioții au venit și de la ora 4 dimineața, în speranța că vor ajunge să ia apă cât mai repede informează mediafax.

"Nu-mi trebuie multă agheasmă. (...) În fiecare an se schimba agheasma din casa(...) Mă rog pentru familie, sănătate, prieteni. (...) S-a sfinșit și ieri apa, dar normal asta se ia și astăzi e datina de a se lua. E mai bune în ziua de Bobotează, are mai mare putere apa sfințită. Când mergem acasă luăm o gură de apă și anafură. Dimineața se bea apa pe nemâncate, pana pe 14 Ianuarie", a spus unul dintre cei prezenți.

Circa 200 de oameni așteaptă la rând de mai multe ore.

"Pe la 8:30 am ajuns. Am răbdare și încă am venit din bulevardul Lacul Tei. In fiecare an vin aici la Patriarhie ca sa iau agheasmă. Respect acele noua zile și beau ( n.r - agheasma). (...) Foarte mult cred în puterea apei sfințite. (...) Mă rog pentru pace, pentru liniștea sufletească, pentru liniștea în familie și mai alea pentru judecată de apoi", a afirmat și Diana.

"La 4:30 am ajuns, iar politia de aici mi-a spus ca la 6:30 să fiu aici, iar când am ajuns la 6:30 era aici coada. Pentru asta stă lumea la coadă, pentru apa sfințită. Mai bine sfințeau apa înainte ca sa nu stăm la coadă, să facă slujba după aceea. La slujba oricare vrea poate să stea", a afirmat un credincios.

Slujba va fi ținută de Patriarhul Daniel.

Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile "Arătarea Domnului" și "Epifania", este celebrată de creștini pe 6 ianuarie, iar, pe lângă sfințirea apei, include și o serie de obiceiuri și tradiții - fetele își visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.

Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.