Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școala aduce PACE în Ucraina: De când intră în vigoare armistițiul între marile puteri ale lumii

crimeea

Liderii rus, ucrainean, francez şi german au dat asigurări marţi seara, în cursul unei convorbiri telefonice, că susţin "cu fermitate" instituirea unei încetări a focului pe frontul din estul Ucrainei odată cu reînceperea anului de învăţământ la 1 septembrie, informează AFP, citând Kremlinul.

"Conducătorii au susţinut cu fermitate decizia aşteptată din 23 august a Grupului de contact de a anunţa o încetare a focului cu ocazia începerii anului şcolar", a declarat Kremlinul într-un comunicat, în finalul acestei convorbiri telefonice în aşa-zisul format "Normandia".

Citește și: Semnal de ALARMĂ tras de UNICEF: Tot mai mulți copii, îndeosebi fete, sunt folosiți ca BOMBE UMANE de către islamiști

"Liderii şi-au exprimat speranţa că acest armistiţiu va duce la o ameliorare constantă a situaţiei în materie de securitate pentru şcolarii şi toţi civilii din Donbas", a adăugat acesta, conform Agerpres.

Într-un comunicat al preşedinţiei, Kievul - care şi-a confirmat sprijinul faţă de anunţarea încetării focului - a indicat de asemenea că cei patru conducători îşi "reafirmaseră angajamentul personal faţă de acordurile de la Minsk", semnate în februarie 2015.

Această convorbire telefonică a avut loc între cancelarul german Angela Merkel şi preşedinţii rus, ucrainean şi francez, Vladimir Putin, Petro Poroşenko şi Emmanuel Macron.

Potrivit AFP, 34 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cursul confruntărilor cu rebelii proruşi după instituirea unui armistiţiu în 24 iunie în estul Ucrainei.

Acordurile de la Minsk au dat naştere unei serii de armistiţii între separatişti şi forţele Kievului, încălcate cu regularitate de izbucniri ale violenţei, de care cele două tabere se acuză reciproc.

Acordurile urmăresc şi să instaureze o începere a dialogului politic între rebelii proruşi şi guvernul de la Kiev, dar eşuează în lansarea lui.

Citește și: Întâlnire de GRAD ZERO la Soci: Benjamin Netanyahu îl AVERTIZEAZĂ pe Vladimir Putin că începe un nou RĂZBOI

Ucraina se confruntă de peste trei ani cu un conflict între separatişti proruşi şi forţele guvernamentale, soldat cu peste 10.000 de morţi până acum.

Kievul şi ţările occidentale acuză Rusia că susţine financiar şi militar rebelii, ceea ce Moscova dezminte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.